Sectiunea STIRI

Mai multe zile de concediu pentru bugetari

Mai multe zile de concediu pentru bugetari

Pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și persoanelor Vârstnice a fost publicat un proiect de hotărâre privind concediul de odihnă anual și alte concedii ale salariațiilor din administrația publică și din unitățile bugetare.

Conform acestuia, salariații din administraţia publică și din unităţile bugetare, care au calitatea de funcționari publici și personal contractual au dreptul la 21-25 zile de concediu de odihnă anual, în funcție de vechime: vechime până în 10 ani - 21 de zile, peste 10 ani vechime - 25 de zile.

Pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani, durata concediului anual este de 25 de zile lucrătoare, iar la stabilirea duratei concediului se ia în considerare vârsta pe care aceştia au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv.

În afara concediului de odihnă anual, salariații care ”prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit  dispozițiilor Legii nr.31/1991 privind  stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariații care lucrează în condiții deosebite vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3 -10 zile lucrătoare”.

De asemenea, salariatii au dreptul la zile de concediu plătite în cazul unor evenimente importante în familie: căsătoria salariatului (5zile), nașterea/căsătoria unui copil (3 zile), decesul soției/țotului/rude până la gradul III (3 zile).

Concediul fără plată nu poate depăși 90 de zile lucrătoare anual și se acordă pentru rezolvarea anumitor probleme personale: susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de învăţământ superior, a examenelor de an universitar, cât şi a examenului de licență/diplomă, pentru salariaţii care urmează o formă de învăţământ superior; susţinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariaţilor care nu beneficiază de burse de doctorat; prezentare la concurs în vederea ocupării unui post în altă unitate, exercitarea de activități în domeniul didactic/al formării profesionale.

”Conducerea instituției/unităţii are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca salariaţii să efectueze, în fiecare an calendaristic, concediile de odihnă anuale la care au dreptul”, conform art. 7 alin. (1). În caz contrar, nerespectarea dispozițiilor art. 7 alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei (art.29 alin (1)).

 

pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani, durata concediului anual este de 25 de zile lucrătoare, iar la stabilirea duratei concediului se ia în considerare vârsta pe care aceştia au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv. - See more at: http://www.dcnews.ro/concediul-de-odihna-al-bugetarilor-vezi-ce-modificari-pregate-te-guvernul_484496.html#sthash.u5Dbq8pg.dpuf
© SED LEX 2024 - All rights reserved.