Sectiunea STIRI

Haosul din salarizare continua

Haosul din salarizare continua

 

            Celebra ordonanță care ar trebui să rezolve discrepanțele din sistemul de salarizare al bugetarilor și să constituie baza pentru noua lege a salarizării este redusă la zero de interpretări verbale ale reprezentanților Ministerului Muncii, care nu își asumă elaborarea unor norme de aplicare unitară pentru toată administrația publică și nu respectă aspectele convenite cu reprezentanții sindicatelor în numeroasele runde de negocieri.

            Pe de o parte, Ministerul Muncii prezintă OUG nr. 20/2016 ca fiind o realizare a Guvernului, care va duce la o egalizare a salariilor după principiul muncă egală – salariu egal, iar pe de altă parte, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții structurilor de resurse umane din ministere, interpretează legea astfel încât de prevederile acesteia să nu poată beneficia decât un număr foarte restrâns de angajați.

            In consecință, Biroul Executiv al Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, reunit în ședință extraordinară a hotărât următoarele:

  1. Vom demara acțiuni în instanță pentru încălcarea prevederilor legale – vor fi deschise aproximativ 150.000 de noi procese la nivel național pentru discriminările create de această ordonanță care continuă practica haotică din sistemul de salarizare
  2. Vom analiza daca fapta Ministrului Muncii se poate încadra la abuz în serviciu.
  3. Vom convoca Consiliul Unional al Alianței SED LEX pentru a decide calendarul acțiunilor de protest, urmând a solicita demisia Ministrului Muncii

Fundamentarea acestei ordonanțe a avut 3 motive principale: eliminarea inechităților, evitarea proceselor (implicit a plații despăgubirilor în cazul câștigării în instanță) și crearea unei baze corecte pentru o viitoare lege a salarizării – toate aceste 3 motive sunt anulate de o interpretare verbală, profund discriminatorie, pentru care solicităm public o asumare din partea Ministrului Muncii, domnul Dragoș Pîslaru.

           

 

© SED LEX 2020 - All rights reserved.