Sectiunea STIRI

Ultimele discutii ale grupului interministerial pe Legea Salarizarii

Ultimele discutii ale grupului interministerial pe Legea Salarizarii

Ieri, 2 februarie 2016, a avut loc ultima sedinta de lucru a grupului interministerial pentru elaborarea legii salarizarii, in cadrul programului de intalniri organizate la Ministerul Muncii, cu participarea reprezentantilor tuturor ministerelor.
Intalnirile nu au vizat efectiv purtarea de negocieri pe baza legii salarizarii; ele au reprezentat in fapt inventarierea tuturor problemelor existente in sistemul bugetar, urmand a fi centralizate in prima faza costurile pentru corectiile disfunctionalitatilor cu care se confrunta administratia, apararea si securitatea nationala, invatamantul, sanatatea, etc.
In administratia publica, prima corectie care urmeaza a fi facuta si pentru care a inceput calcularea costurilor este reprezentata de eliminarea diferentelor de salarizare pentru aceleasi functii si acelasi grad profesional.
La finalizarea centralizarii datelor furnizate de ministere, amendate de catre sindicate, se va proceda la elaborarea unei strategii de corelare a grilelor de salarizare pentru fiecare domeniu de activitate, tinand cont de detaliile referitoare la functii specifice, relevanta, etc.
In consecinta, in urmatoarea etapa, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor Publice vor definitiva calculul sumelor necesare pentru a putea elabora noua lege a salarizarii si a stabili perioada de implementare.
La urmatoarele intalniri vor fi luate in dezbatere doua variante, fie de pastrare a indicelui de referinta si a coeficientilor din Legea nr. 284/2010, fie trecerea la o grila de salarizare fixa pentru fiecare grad, treapta de salarizare, prin eliminarea indicelui de ierarhizare, urmand ca anual sa fie indexate cu procentele negociate cu Guvernul.
Va vom informa in permanenta despre parcursul elaborararii noii legi a salarizarii, incercand sa parcurgem toate aceste etape impreuna.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.