Sectiunea STIRI

Sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante

Sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante

Ieri, 14 martie 2017, la sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante am avut onoarea de a-i avea ca parteneri de discutii pe domnul Viorel Stefan, ministrul finantelor publice, si domnul Bogdan Nicolae Stan, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care au putut asculta punctele de vedere exprimate de presedintii celor 49 de sindicate judetene membre ale Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante.

Temele abordate in cadrul sedintei Consiliului National au fost:

1. Legea salarizarii – domnul ministru Viorel Stefan  a prezentat punctul de vedere al Guvernului in acest sens, respectiv faptul ca se intentioneaza ca legea sa intre in vigoare la 1 iulie 2017. In prezent nu exista un proiect al legii, se continua discutiile cu partenerii sociali, pe domenii de activitate, sub coordonarea Ministerului Muncii.

2. Referitor la aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 794/2016 in cadrul sistemului institutionalizat al MFP, atat ministrul cat si presedintele ANAF au cunostinta despre solicitarile noastre repetate, considerand insa ca, fiind o problema de salarizare, competenta revine Ministerului Muncii. Azi vom trimite o solicitare in acest sens doamnei ministru Lia Olguta Vasilescu.

3. Problemele specifice activitatii si dificultatile de ordin material si uman pe care le intampinam in exercitarea atributiilor. Am prezentat, din nou, mare parte din problemele cu care ne confruntam precum si solutii concrete de rezolvare a unora dintre acestea (ex. programul de lucru, program trezorerii, decontare cheltuieli deplasare, etc).

4. Stadiul proceselor pentru recuperarea unor drepturi salariale restante. Am adus la cunostinta conducerii MFP si ANAF ca fiecare din cele 49 de sindicate afiliate la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante au deschise cate 3-4 procese pentru recuperarea drepturilor salariale restante ale membrilor de sindicat, unele din ele au inceput sa aiba castig de cauza in instanta, fapt ce va determina cheltuieli considerabile pentru MFP (pe langa sumele constatate se adauga majorari). Sustinem, in continuare, solutionarea pe cale amiabila a acestor solicitari pentru a nu se mai ajunge la cheltuieli suplimentare.

5. Protectia juridica a angajatilor – Domnul ministru a reiterat disponibilitatea de a reglementa acest aspect, alaturi de alte dispozitii, printr-un cod de etica/deontologie coroborat cu un statut al angajatului fiscal.

6. Situatia angajatilor Directiei Antifrauda. Am solicitat conducerii ANAF sa gaseasca solutii urgente, in conditiile in care a devenit frustrant pentru toti salariatii sistemului institutional al MFP sa constate ca sunt singurii defavorizati in ceea ce oriveste drepturile salariale fata de alte categorii social.

Consiliul National a mandatat Biroul Executiv sa declanseze actiuni de protest la nivel national pentru apararea drepturile de natura salariala dar si pentru a atrage atentia asupra faptului ca salariatii sistemului institutional al MFP nu sunt protejati pentru activitatile desfasurate in interesul statutului.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.