Sectiunea Informari

Precizări privind noua lege a salarizării

Precizări privind noua lege a salarizării

Biroul Executiv al Aliantei SED LEX, analizand textul, de altfel incomplet, al proiectului de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, a constatat ca acesta nu aduce elemente de noutate sau reformatoare fata de Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care este in vigoare dar nu se aplica.

Biroul Executiv nu considera ca este necesara o noua lege doar pentru a elimina o inmultire a unei valori de referinta cu un indice de ierarhizare si a inlocui aceasta operatiune cu sume fixe.

Astfel, proiectul porneste de la acelasi set de principii, avand in plus doar cateva prevederi pline de ambiguitate, cum ar fi: introducerea unor functii specifice administratiei centrale pe grila autoritatilor publice locale; inlocuirea sporului pentru conditii vatamatoare cu prima de excelenta; acordarea posibilitatii ca prin hotarare de guvern sa poata fi acordate si alte cresteri salariale; anularea dreptului la promovare prin stabilirea a cate 5 gradatii pentru fiecare grad profesional; limitarea procentuala la 30% a acordarii sporurilor fara o cuantificare si diferentiere exacta a acestora – toate aceste aspecte nu fac decat sa introduca alte elemente de neclaritate in actualul sistem de salarizare.

Consideram ca noua lege a salarizarii nu este decat o transpunere in alti termeni a vechii legi, orice amanare a aplicarii Legii nr. 284/2010 avand ca scop neacordarea  unei cresteri salariale imediate, avand in vedere si prevederile Legii nr. 69/2010 privind responsabilitatea fiscal - bugetara care stipuleaza faptul ca nu se pot acorda cresteri salariale cu 6 luni inainte de organizarea alegerilor de orice fel.

Pe cale de consecinta, la urmatoarea intalnire cu reprezentantii Guvernului, vom solicita aplicarea de urgenta a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, prin acordarea de cresteri salariale imediate personalului bugetar aflat in zone slab remunerate ale administratiei publice si rezolvarea unor situatii absolut hilare perpetuate in sistemul de salarizare actual.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.