Sectiunea STIRI

Declarații Vasile Dâncu: Nu se poate ca un funcţionar să fie proprietar pe viaţă al unei funcţii

Declarații Vasile Dâncu: Nu se poate ca un funcţionar să fie proprietar pe viaţă al unei funcţii

Vicepremierul Vasile Dâncu a vorbit despre soluţiile Guvernului condus de Dacian Cioloş privind reforma în administraţie şi despre oamenii care au creat strategii moderne dar care nu au mai ajuns să fie puse în practică. 

"Trebuie găsită o formulă în funcţie de responsabilităţi şi criterii pentru un sistem de salarizare care să fie unitar. Apoi trebuie să vedem până unde merge politizarea într-un sistem, până unde coborâm, printr-o dezbatere publică foarte serioasă, cred că vom găsi deschidere totală şi în Parlament.

Trebuie să avem o strategie despre cum îi pregătim pe oamenii din administraţie. Cum să le cerem să facă performanţă extraordinară când pe unii îi tratăm ca pe chelneri? Aşa ceva nu se poate, trebuie găsite o retribuţie şi un salariu conform responsabilităţilor", a declarat Vasile Dâncu.

Vasile Dâncu: "Nu se poate să existe un funcţionar public proprietar al funcţiei, el trebuie să facă continuu dovada unei pregătiri.

Vom recrea Institutul Naţional de Administraţie, care va furniza formare profesională. Lucrăm la un cod al administraţiei, toate legile despre administraţie le vom aduna într-un singur cod, coerent.

Funcţionarii vor fi protejaţi de ingerinţa politică, se va stabili un nivel al coborârii politizării. Nu se poate ca un funcţionar, după ce a luat un post să fie toată viaţa proprietarul unei funcţii.

Încercăm să stimulăm crearea unei culturi de corp a demnităţii funcţionarului public şi a unei deontologii pe care să şi-o asume fiecare. Mizez că se va naşte o cultură a integrităţii, vrem să punem bazele legislative şi ale organizării pentru dezvoltarea viitoare."

 

© SED LEX 2023 - All rights reserved.