Section News

Sinteza săptămânii

Sinteza săptămânii

Ce se mai întâmplă în politică. După luni întregi de căutări,  Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad și ar urma să fie adus în țară, potrivit Digi24. Poliția română anunță că a colaborat cu autoritățile din zece state pentru capturarea fostului deputat. Mai multe despre eveniment, aici.


Premierul Sorin Grindeanu a anunţat marţi, la Bistriţa-Năsăud, că în şedinţa de Guvern va fi adoptată strategia de descentralizare a administraţiei publice, ceea ce va însemna o mai mare implicare din partea autorităţilor locale. Sorin Grindeanu a declarat: „Vin din administraţia publică locală şi ştiu care sunt problemele de aici. Ştiu că s-a plictisit lumea să meargă cu dosare la Bucureşti să le depună pentru proiecte. Această birocraţie trebuie să înceteze! Vă anunţ că mâine (miercuri - n.r.) am şedinţă de Guvern şi se aprobă strategia de descentralizare, ceea ce este extrem de important pentru ceea ce avem de făcut în continuare. Deşi am miniştri în echipa mea care au o reticenţă pentru că este foarte greu să renunţe la anumite lucruri pe care le consideră că sunt de apanajul administraţiei centrale. Că spun că facem acest prim pas şi aprobam această strategie de descentralizare pentru că este nevoie, şi sper ca la finalul mandatului nostru, încredinţat de cetăţeni, să ne prindă cu aceste lucruri făcute”
  
Violeta Tudorie a fost numită în funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu. Violeta Tudorie a luat locul lui Petrescu Marius Marin, care a fost eliberat din funcție. Pe de altă parte, Stana Simona Țeighiu-Jurj a fost numită secretar de stat la Ministerul Economiei, iar Camelia Mariana Dragomir Bălănică — vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, conform altor decizii ale șefului Executivului. Deciziile premierului Grindeanu au fost publicate joi în Monitorul Oficial.

Programul guvernamental "Tomate" s-a dovedit un succes, până la această oră fiind înregistrate la Ministerul Agriculturii 6.500 de cereri din partea fermierilor, a declarat joi premierul Sorin Grindeanu.
"Am avut discuții legate de un program care s-a dovedit, până la ora asta, și pe care noi l-am lansat, un program de succes — cel legat de tomate. Sunt peste 6.000 de cereri depuse, 6.500, la Ministerul Agriculturii, un lucru îmbucurător și care arată că acest program pe care noi l-am gândit ca și măsură în programul de guvernare e un succes", a afirmat Grindeanu, la finalul vizitei de lucru efectuate la Ministerul Agriculturii, unde a discutat cu ministrul Petre Daea. Mai multe despre acest program, aici.

Cum stăm cu economia. Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, urmând ca această cotă de impozitare să se aplice venitului global al unei gospodării, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. „Pe lângă cota unică de impozitare, de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei”, a spus Viorel Ştefan. „Vorbim de aceeaşi cotă unică de 16% şi intenţia e ca din 1 ianuarie 2018 să fie 10% şi să aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursa de provenienţă, pentru că doar aşa putem introduce sistemul de deduceri fiscale”, a detaliat ministrul.

Despre sistemul de deduceri fiscale ne dă câteva detalii Lia Olguța Vasilescu. Românii şi-ar putea deduce cheltuielile pe care le fac cu educaţia copiilor, de exemplu, dacă vor avea chitanţă pentru asta. „E sistemul american, dacă vreţi. (...) Fiscalizăm totul”, a dat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu primele detalii despre planul privind impozitul pe gospodărie, în discuţie la Finanţe. Mai multe, aici.

Romania este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit și cu 42% sub media europeană la consumul de alcool înregistrat, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar Fiscul și Asociația Spirits România vor colabora pentru a combate piața neagră, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Întregul comunicat poate fi citit aici.

România este al șaselea producător de cereale din UE. Statele membre ale Uniunii Europene au produs în 2015 o cantitate de aproximativ 317 milioane de tone de cereale, iar Franța a fost responsabilă pentru aproape un sfert din cantitatea totală (23% sau 72,6 milioane tone), urmată de Germania (15%), Polonia (9%), Marea Britanie, Spania și România, cu o cantitate de 19,2 milioane tone sau 6% din producția totală a UE, arată datele publicate joi de Eurostat. Mai multe, aici.

Dincolo de granițe. Armata Statelor Unite a lansat, joi, o bombă de mare putere în estul Afganistanului, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă Departamentul american al Apărării. "Este prima dată când acest tip de bombă este utilizată în luptă; de asemenea, este prima dată când a fost lansată dintr-un avion MC-130", a declarat Adam Stump, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Mai multe despre această bombă, aici.

NATO pornește un batalion multinațional în Polonia. Batalionul aliat din Polonia va fi format din aproximativ 900 de militari din SUA, 150 de britanici și 120 de români și va fi desfășurat la Orzysz, la circa 57 de kilometri la sud de enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică și la 220 de km nord de Varșovia. precizează Reuters. Mai multe, aici.

Papa Francisc a spălat joi după-amiază picioarele unor deținuți și a celebrat mesa la penitenciarul Paliano, o fortăreață în care sunt încarcerați în principal foști mafioți, marcând din nou prin acest gest apropierea lui față de populația carcerală în Săptămâna Sfântă, relatează AFP. Suveranul Pontif a spălat picioarele a 12 deținuți, printre care un musulman care urmează să se convertească și trei femei, a precizat Vaticanul. Patru dintre deținuți l-au ajutat să celebreze mesa, la care au asistat 70 de deținuți, potrivit Reuters.

Un strop de cultură. "StudentFest", cel mai mare festival studenţesc de artă şi cultură din România, se va desfăşura, în perioada 11-20 mai, la Timişoara. Festivalul are ca scop stimularea creației artistice și promovarea tinerilor care inspiră prin ceea ce fac, bucurându-se de o tradiție de 25 de ani. Mai multe detalii despre festival, aici.

Uniunea Cineaştilor din România a anunţat nominalizările pentru cea de-a 45-a ediţie a Premiilor Uniunii Cineaştilor din România. Gala Premiilor UCIN se va desfăşura luni, 24 aprilie, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, în prezenţa a numeroşi invitaţi, cineaşti, celebrităţi şi personalităţi marcante ale scenei culturale româneşti. Lista nominalizărilor poate fi accesată de aici.

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes, între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon, au anunțat joi organizatorii. Festivalul va avea loc între 17 și 28 mai.
 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.