Section News

Povestea lui Mos Niculae.

Povestea lui Mos Niculae.

Mos Nicolae sau Mos Neculai este un personaj legendar si mitic, care aduce daruri copiilor in ajunul sarbatorii de Sf. Nicolae, in seara zilei de 5 decembrie.

Stim cu totii că Mos Nicolae aduce daruri copiilor cuminti, dar cati dintre noi stim cu adevarat care este legenda lui Mos Nicolae. Potrivit legendei, Moa Nicolae este protectorul copiilor. Sfantul Nicolae s-a nascut în anul 270 in cetatea Patara din Asia Mica (în prezent Turcia), iar numele lui inseamna, in limba greaca, „biruitor de popoare”.

Turta dulce, aroma de portocale si banane, jucariile asteptate un an intreg, toate sunt amintiri ale copilariei. Multe generatii au crescut cu ideea ca trebuie sa fii cuminte pentru a primi daruri de la Mos Nicolae, altfel vei gasi in ghete niste nuiele, insa putina lume cunoaste povestea lui Mos Nicolae si ca acesta nu este doar o legenda populara, ci a existat cu adevarat. 6 decembrie nu este o zi obisnuita, ci ii este inchinata Sfantului Nicolae si reprezinta victoria binelui asupra raului.

Exista mai multe legende legate de viata lui Mos Nicolae, insa cea mai populara si mai emotionanta este cea cu surorile sarace, pe care tatal lor vroia sa le vanda. Aceasta poveste a lui Mos Nicolae a uimit multa lume, astfel ca a fost purtata prin viu grai pana in timpurile noastre, cand s-a facut chiar o piesa de teatru denumita Mos Nicolae si fetele sarace.
Legenda lui Mos Nicolae spune ca Sfantul Nicolae a ajutat trei surori foarte sarace, care nu aveau nicio bogatie pentru zestre, iar tatal lor urma sa le vanda.
Bietele fete s-au rugat in zadar de tatal lor, insa au avut noroc ca Sfantul Nicolae a aflat de aceasta intamplare si le-a dat chiar el banii pentru zestre. Noaptea, pe furis, acesta a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Asa a procedat in fiecare an si pentru urmatoarele surori, astfel ca acestea au reusit sa se marite la scurt timp dupa fericita intamplare, reusind sa scape de cruntul lor tata. De fiecare data cand acesta a aruncat pungile cu galbeni, au cazut in sosetele puse la uscat sau in ghetele fetelor, astfel a ramas obiceiul cu darurile puse in incaltaminte.

In popor se spune ca, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, pret de o clipa Sfantul Nicolae poate fi vazut stand la dreapta lui Dumnezeu.

 

© SED LEX 2024 - All rights reserved.