Section News

Informare privind sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante

Informare privind sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante

In perioada  8-10 noiembrie 2018, la Brasov, a avut loc Consiliul National extraordinar al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante.

La lucrarile Consiliului National au participat toti liderii sindicatelor judetene, pe ordinea de zi fiind inscrise doua probleme de interes imediat pentru toti angajatii sistemului institutional al ministerului de finante, respectiv:

  • Ultimele declaratii referitoare la reducerile de personal

  • Pregatirea organizatiei pentru ample actiuni de protest

      La intalnirea Consiliului National al FNSF au participat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, domnul Ionut Misa, si ministrul finantelor publice, domnul Eugen Orlando Teodorovici.

      Pe parcursul a doua zile, perioada in care s-au desfasurat lucrarile Consiliului National, au fost discutii ample cu oficialii MFP si ANAF referitoare la:

  • Numarul insuficient de personal

  • Lipsa dotarilor necesare pentru desfasurarea activitatii in bune conditii

  • Volumul mare de munca pe fiecare angajat si imposibilitatea platii orelor suplimentare sau a acordarii de timp liber corespunzator

  • Aspecte de ordin legislativ: lipsa proceduri, norme metodologice, etc

      Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante dar si Consiliul National au facut eforturi pentru a explica realitatea referitoare la conditiile in care lucram si toate elementele care obstructioneaza buna activitate institutionala (personal insuficient, calculatoare, softuri, mijloace de transport, spatii arhivare, dotari materiale, etc).

Fiecare dintre liderii sindicatelor judetene a avut posibilitatea sa-si sustina punctul de vedere referitor la salariatii pe care ii reprezinta si problemele intampinate in desfasurarea activitatii.

Biroul Executiv si Consiliul National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante, dupa doua zile in care au eforturi substantiale pentru a convinge oficialii MFP si ANAF ca o eventuala reducere de personal ar insemna un dezastru pentru echilibrul institutional, dar si pentru colectarea veniturilor la bugetul national, au decis urmatoarele:

  • Incepand cu data de 12 noiembrie 2018 toate organizatiile isi pregatesc membrii de sindicat pentru actiuni de protest la nivel national

  • Fiecare sindicat va informa opinia publica la nivelul judetului cu privire la posibilitatea declansarii unor actiuni de protest care pot degenera in blocarea activitatii de colectare si administrare a bugetului national.

  • Fiecare lider de sindicat la nivel judetean va sustine public la nivel local actiunile federatiei si motivele care au stat la declansarea actiunilor de protest.

In perioada in care a avut loc Consiliul National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante, la Brasov au avut loc si intalniri de lucru intre presedintele ANAF si directorii DGRFP, precum si intre Ministerul Finantelor Publice si acestia. La discutii au participat si reprezentantii Biroului Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante.

La randul lor, directorii Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice au adus argumente pentru necesitatea imbunatatirii cadrului legal, conditiilor de munca, precum si propuneri referitoare la descentralizare si la nevoia acuta de personal.

Mai mult, acestia au accentuat, ca si membrii Consiliului National, ca exista o discrepanta evidenta intre realitatea institutionala la nivel national si informatiile pe care le primeste ministrul finantelor publice. Din acest motiv s-a hotarat ca cel putin o data pe luna sa aiba loc sedinte de lucru cu directorii DGRFP-urilor, pentru a imbunatati comunicarea, iar o data pe trimestru vor fi convocati alaturi de acestia si sefii de administratii judetene.

Contextul actual legislativ este urmatorul:

  •  

- De asemenea, pe site-ul MFP a fost publicat, pentru dezbatere publica, proiectul de hotarare de guvern privind reducerea posturilor vacante in cadrul mai multor ministere, inclusiv MFP si ANAF. Biroul Executiv va urmari stadiul acestui proiect si va participa la orice dezbatere publica organizata pe baza acestuia.

           Concomitent cu toate intalnirile care au avut loc la Brasov s-a desfasurat Cupa Finantistului la Fotbal, unde au participat 180 de colegi din judetele Olt, Prahova, Vaslui, Arad, Bucuresti, Buzau, Cluj, Mures.

           In discursul pe care l-a sustinut la festivitatea de inchidere turneului, ministrul finantelor publice, domnul Eugen Orlando Teodorovici a infirmat zvonurile referitoare la reducerea de personal si a accentuat faptul ca toate discutiile avute cu membrii Consiliului National al FNSF, cat si cu conducerea DGRFP-urilor, au adus clarificari suplimentare si intalnirile au fost deosebit de constructive.

In urmatoarea perioada vor fi organizate examene de promovare in grad profesional, asa cum am convenit cu ministrul finantelor publice la intalnirile anterioare ale Biroului Executiv.

Biroul Executiv va face toate demersurile pentru a duce la indeplinire hotararile Consiliului National Extraordinar.

In aceeasi masura, vom solicita tuturor liderilor de sindicat sa se implice pentru a duce la indeplinire toate actiunile care au fost votate de acestia in unanimitate la sedinta Consiliului National Extraordinar.

 

 

© SED LEX 2024 - All rights reserved.