Section News

Guvernul vrea înfiinţarea unui Consiliu pentru dezvoltarea administrației publice

Guvernul vrea înfiinţarea unui Consiliu pentru dezvoltarea administrației publice

Guvernul a depus la Senat un proiect pentru înfiinţarea unui Consiliu pentru dezvoltarea resurselor umane din administrația publică, condus de Viorica Dăncilă. Instituțiile vor fi obligate să anunțe Consiliul asupra actelor normative propuse. Executivul vrea ca inițiativa să se aplice de anul viitor. Potrivit propunerii legislative, "coordonarea Consiliului este asigurată de prim-ministru sau, în lipsa acestuia, de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În situaţia în care aceştia lipsesc, coordonarea este asigurată de reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, respectiv de reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, după caz".

Printre atribuţiile Consiliului se numără şi evaluarea modului de îndeplinire a obiectivelor instituţiilor din administraţia publică sau facilitarea promovării activităţilor din Consiliu sau din instituţiile reprezentate de acesta. De asemenea, Consiliul este obligat să prezinte anual prim-ministrului un raport de activitate.

Iniţiatorul mai susţine că este necesară prezenţa unor miniştrii în Consiliu pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică. 

Guvernul vrea ca iniţiativa să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2019. Proiectul de lege privind înfiinţarea Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică este depus la Senat, primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.