Sectiunea STIRI

Viața financiară, problemele și rezolvările ei

Viața financiară, problemele și rezolvările ei

Banii au fost și vor rămâne un subiect delicat pentru mulți dintre noi deoarece aceștia au un impact copleșitor în viețile nostre. De câte ori ai luat în considerare decizia de a economisi? De câte ori ai renunțat la anumite produse din coș pentru a face față cheltuielilor? De câte ori, la sfârșitul lunii, portofelul e martor bătăliilor prin care a trecut și faci promisiuni că de luna viitoare totul se va schimba?

Care ar putea fi soluția pentru un buget echilibrat pentru întreaga familie? Sau mai bine spus, cum îți gestionezi bugetul? În cele ce urmează vei afla ce este un buget personal, noi modalități de plată și 10 reguli de aur pentru un buget echilibrat.

Răspunsul e simplu și la îndemână oricui: Bugetul personal este unul dintre cele mai importante concepte ale finanţelor personale. Într-un buget personal sunt identificate toate sursele de venit şi de cheltuieli şi este dezvoltat un plan pentru veniturile în exces, care trebuie cheltuite sau economisite. Un buget personal este de folos numai atunci când este administrat cu grijă.

Așadar, un buget personal te ajută să-ți supraveghezi cheltuielile și, în același timp, te învață să economisești. Cu ajutorul unei foi și a unui pix, sau cel mai recomandat cu ajutorul unui tabel Excel, împarte cheltuielile în trei mari categorii:

a) cheltuieli fixe (pe care le poți estima in avans): întreținere, cablu, curent, abonament, rate, etc.

b) cheltuieli flexibile: hrană, vacanțe, produse pentru uzul personal, ieșiri în oraș, etc.

c) cheluielile cu impozitul la casă, asigurările de sănătate, casă, mașină, etc.

Notează-ți cu atenție în fiecare zi aceste cheltuieli, fie ele zilnice, lunare sau trimestriale. Doar în acest fel poți evalua obiectiv fiecare leu cheltuit cu cap sau nu. O data la trei luni fă o comparație între cheltuieli și devino un fin observator ar propriului buget personal. Vei investiga cum mici cheltuieli de peste zi cântăresc foarte mult la sfârșitul lunii. Adunându-le și observându-le cu ochi critic îți vei da seama ce impact au acestea în bugetul tău  și te va ajuta cu economiile de pe următoarea lună.

Cu toate acestea, facturile nu se plătesc singure. Nici cumpărăturile nu se fac singure. Mersul la bănci și ghișee se traduce în timp, și timpul la rândul lui în bani. Plata prin internet și mobile banking a devenit un serviciu nelipsit din oferta băncilor. Acestea oferă posibilitatea efectuării unei game largi de tranzacții și plăți prin simpla accesare a unui website securizat pus la dispoziție de către instituția financiară cu care colaborezi. În România, majoritatea instituțiilor financiar bancare pun la dispoziție serviciul de internet banking în completarea ofertei curente, ca extensie a serviciilor lor în mediul virtual.

Dispozitivul de acces poate lua, după caz, forma unui token sau a unei aplicații pentru telefonul mobil și are ca rol principal generarea unor parole unice prin care tu (utilizatorul) să poti aproba/autoriza procesarea anumitor operațiuni în condiții de securitate ridicată.

Tipurile de plăți ce pot fi efectuate cu serviciul de internet banking sunt următoarele:

  • Transferuri între conturile proprii, deschise la aceeași bancă;
  • Plăți în lei sau valută către conturi deschise la o bancă din România;
  • Plăți in lei sau valuta către un cont deschis la o bancă din străinatate;
  • Plăți facturi;
  • Direct debit;
  • Plăți polițe asigurări;
  • Virarea salariilor;
  • Plăți taxe și impozite

Cu siguranță vei regăsi printre acestea numeroase drumuri pe care poți să le scutești lunar doar cu ajutorul a câtorva click-uri. Trebuie doar sa treci peste reticenta initiala, să te informezi cu privirile la anumite detalii pe care banca ta ți le poate oferi , și să acționezi.

În încheiere, regăsim și 10 sfaturi de aur legate de cheltuieli și economii.

1) Când dorești să retragi bani din cont, utilizează doar ATM-ul băncii care ți-a emis cardul. Celelate bănci au comisioane mult mai ridicate și astfel pierzi din vedere câțiva lei la fiecare tranzacție.

2) Plătește cu cardul la comercianți: reprezintă un avantaj pentru bugetul tău!

3) Înainte să decizi plata în avans a creditului solicită băncii un calcul al sumei totale de plată, inclusiv a costurilor aferente acestei operațiuni.

4) Fie că era vorba de un bonus așteptat sau nu, depune o parte din el într-un depozit sau cum se spune, ”la saltea”.

5) Renunță într-o măsură cât mai mare la plățile în numerar și utilizează mijloacele moderne de plată.

6) Depune economiile într-un depozit! Astfel reziști tentației de a cheltui și le protejezi și de evenimente neplăcute. Depozitele și certificatele de depozit sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar până la 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent garantat per bancă.

7) Redu cheltuielile pe hrană și produse de uz personal cumpărând din hipermarketuri sau piețe. Magazinul de la colt sau cel de sub scară au prețuri mult mai ridicate față din cele din magazinele mari.

8) Regula celor 30 de zile. Oricând simți să cumperi ceva de care nu ai neapărat nevoie, așteaptă 30 de zile și vezi dacă mai ești atât de încântat de idee. De mult ori vei vedea că ți-a trecut cheful și pur și simplu rămâi cu niște bani în plus doar pentru că ai așteptat.

9) Fă o listă de fiecare dată când mergi la cumpărături. Ține-te de lista oricât de mare ar fi tentația. Lista a fost făcuta de omul mare care știe ce-i trebuie. Ai încredere în el. E cel mai bun prieten pe care îl ai. Elimină fără milă din coș orice nu apare pe lista. Poate nu-ți dai seama la început dar acea bucățică de hârtie îți salvează bănuții.

10) Urmărește site-urile cu cupoane de reduceri - reducerile oferite sunt spectaculoase în diferite domenii (coafor, dentist, haine) iar furnizorii sunt de multe ori de calitate. Cu toate acestea, fii precaut!  Informează-te atent cu privire la partenerul care oferă serviciul sau produsul. Înainte de a cumpăra, respectă regula celor 30 de zile și sigur nu vei ieși în pierdere!

Acum că ai aflat cum să administrezi un buget personal și care sunt beneficiile serviciului de internet banking, mai lipsește doar să aplici și cele 10 sfaturi esențiale pentru un buget echilibrat. Cu puțin efort vei constata cât de ușor poți să fii prieten cu economiile și cu portofelul tău. Setează-ți obiective reale și nu te descuraja dacă începutul pare mai anevoios. Discplina și consecvența te vor ajuta să economisești inteligent pe termen pe lung.

Dacă ai alte idei de economisire inteligentă sau sfaturi utile de pus în practică pentru colegii tăi, scrie-ne pe adresa alianția@sedlex.ro. Urmărește comunitatea AGORA pe Facebook pentru a fi mereu informat cu privirele la ultimele noutăți din domeniul tău: https://www.facebook.com/groups/SedLexAgora/?fref=ts

© SED LEX 2024 - All rights reserved.