Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

 

Ce se mai întâmplă în politică?

 

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, după ce Comisia pentru apărare din Senat a dat raport favorabil proiectului. Detalii aici.

Deputații au dat vot favorabil proiectului de lege ce stabilește un plafon maxim al cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului la nivelul de 8.500 de lei, luându-se ca model cel mai mare cuantum aplicat în statele membre ale Uniunii Europene, cu menținerea actualului mod de stabilire a dreptului, precum și a cuantumului minim al indemnizației de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Citește mai multe aici.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind abilitarea sa de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legii organice, pe perioada viitoarei vacanței parlamentare.

"Proiectul stabilește abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple, în perioada menționată, pentru domenii precum cel al finanțelor publice și economiei, dezvoltarea regională, administrație publică și fonduri europene, mediu, sănătate, agricultură, muncă, servicii sociale, cultură, comunicații și transporturi, dar și prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege", precizează sursa citată.

Guvernul va acorda ajutoare de urgență în sumă totală de 250.800 de lei pentru sprijinirea a 70 de familii și persoane singure afectate de incendii, fenomene hidrometeorologice periculoase ori probleme grave de sănătate ce pot conduce la riscul de excluziune socială, se arată într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES. Detalii aici.

 

 

Cum stăm cu economia

 

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut în primele zece luni din acest an cu 8,85%, comparativ cu perioada similară din 2016, la 7.344 unităţi, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Detalii aici.

România, a opta putere agricolă a UE în 2016. Producția agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 405 miliarde de euro în 2016, cu 2,8% mai mică decât în 2015, statele membre cu cea mai mare producție agricolă totală fiind Franța (73 miliarde de euro sau 17% din totalul UE), Italia (53,4 miliarde euro sau 13%) și Germania (52,9 miliarde euro sau 13%), potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat. Citește mai mult aici.

România are ca obiectiv atingerea unui deficit de 1,5% din PIB pe termen mediu și lung, dar a pornit pe o tendință de creștere accelerată a acestuia.

"Va fi foarte dificil ca anul viitor să se meargă pe o reducere a deficitului bugetar pentru că majoritatea cheltuielilor bugetare sunt deja obligatorii. Nu poți să mai faci reduceri de cheltuieli bugetare când toate sunt legate de salarii, pensii, ajutoare sociale și așa mai departe. Cele de investiții, care de obicei sunt sacrificate, au fost deja reduse încă de anul acesta. Prea mult în plus nu se mai poate tăia la anul și atunci cred ca va fi o problemă să se înscrie Guvernul în chiar ținta de 3%. Mi se pare că la anul inevitabil depășim ținta de 3% din PIB", a afirmat Aurelian Dochia. Detalii aici.

Decalajul economic al României față de țările din Uniunea Europeană s-a redus, însă raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat, în ultimii 17 ani, reiese dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu. Detalii aici.

 

Dincolo de granițe

 

Rusia ar putea interzice difuzarea de publicitate de către Google pe teritoriul său în cazul în care motorul de căutare va reduce distribuirea de știri din mass-media ruse precum postul de televiziune internațional Russia Today (RT) și agenția Sputnik, a avertizat marți vicepreședintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Aleksei Tolstoi, citat de EFE și RIA Novosti. Detalii aici.

Franța dorește organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind tratamentul aplicat migranților în Libia și va cere sancțiuni dacă autoritățile libiene nu vor lua măsuri, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters. Detalii aici.

Silvio Berlusconi încearcă să revină în politică, solicitând CEDO să îi anuleze condamnarea ce îl împiedică să candideze. După ce i s-a interzis să candideze pentru vreo funcție publică, în urma unei condamnări pentru evaziune fiscală, fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu solicitarea de a anula această 'sancțiune', informează AFP . Detalii aici.

 

 

 Un strop de cultură

 

Spectacole de teatru după William Shakespeare și I.L. Caragiale au fost prezentate miercuri, la Teatrul Nottara, în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Festivalului MultiArt pentru Deținuți "Dana Cenușă - Descătușare prin cultură".

"În ultimii trei ani am umblat prin toate penitenciarele din România. Este o realitatea. În nu puține dintre ele am fost de mai multe ori în căutarea acelor copii și tineri lipsiți de sprijinul unui părinte aflat în spatele gratiilor. Împovărați de dificultăți materiale, acești elevi sau studenți se confruntă cu riscul de a abandona școala. Noi le-am întins o mână de ajutor. Vă rog să vă imaginați această sală plină de copii și tineri. Cam acesta este numărul de copii, de elevi și de studenți, pe care noi i-am ajutat în ultimii ani", a spus Iulian Svasta, președintele Fundației SVASTA, la primirea diplomei. Citește mai multe detalii aici.

Programul concertului pe care orchestra simfonică a Filarmonicii de stat din Arad îl susține, joi seară, sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Neagu și avându-l ca invitat pe pianistul grec Giorgos Konstantinou, include trei lucrări deosebite aparținând lui Ludwig van Beethoven, lui Dmitri Șostakovici și respectiv lui Piotr Ilici Ceaikovski, conform managerului instituției de cultură, Doru Orban. Detalii aici.

Operele de artă romană reprezentând zeități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia vor fi valorificate prin tehnologie modernă, respectiv prin digitizarea 3D, urmând, printre altele, ca și publicul nevăzător să aibă acces la acest patrimoniu, grație unor replici care vor fi realizate cu ajutorul imprimantei 3D. Detalii aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.