Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? Senatul a adoptat, în ședința de marți, un nou act normativ referitor la restituirea taxei auto, clarificând cadrul legal pentru procedurile de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei de poluare pentru mașini și a timbrului de mediu. Citește mai multe aici.

Persoanele ce nu au calitatea de pensionari vor putea să plătească până la 31 ianuarie 2018 contribuţia de asigurări sociale. Deputaţii au adoptat în acest sens, în unanimitate, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2017. Detalii aici.

Guvernul va discuta, în ședința de miercuri, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

Potrivit unui comunicat al Executivului transmis AGERPRES, printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței se numără și un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor afectate de accidentul care a avut loc în 30 octombrie la Mina Uricani, din județul Hunedoara. Detalii aici.

Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei, cât este în prezent, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de Guvern. Detalii aici.

Cum stăm cu economia. România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari, în ultimele trei luni fiind mai multe runde de discuții decât în ultimii ani la un loc, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Toma Petcu, cu ocazia vizitei în România a unei delegații de companii și instituții din China, condusă de Nur Bekri, vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China. Citește mai mult aici.

Grupul OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net în valoare de 1,85 miliarde de lei, în creștere de peste două ori (111%) față de rezultatul net afișat în perioada similară a anului trecut, de 878 de milioane de lei, conform rezultatelor financiare neauditate publicate joi de companie. Detalii aici.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 1,9% în 2017. Detalii aici.

Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţişti, personalul contractual şi ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională', ale căror salarii vor scădea cu procente cuprinse între 5 şi 20%, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), remis joi AGERPRES. Detalii aici.

 Dincolo de granițe. Cel puţin 20 de state membre UE vor semna săptămâna viitoare un pact în domeniul apărării menit să dezvolte infrastructura militară comună, proiect promovat de Franţa şi de Germania, care ar trebui să demonstreze unitatea Blocului comunitar în contextul Brexit, relatează site-ul agenţiei Reuters. Citește mai multe aici.

Puigdemont anunță că își va conduce de la Bruxelles 'guvernul legitim', critică atitudinea UE și cere eliberarea 'deținuților politici. Fostul premier catalan Carles Puigdemont a anunțat joi la Bruxelles crearea unei 'structuri stabile' care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră 'legitim' și a stabilit o 'foaie de parcurs' ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie, precum și eliberarea 'deținuților politici', el criticând totodată lipsa de reacție a UE în fața 'acțiunilor represive' ale autorităților spaniole, transmite agenția EFE. Detalii aici.

NATO, la adăpost de un război cibernetic, pregătește întăriri în Afganistan. Țările NATO au dat miercuri undă verde recurgerii la tacticile de război cibernetic în operațiunile Alianței, o nouă etapă în consolidarea capacității sale de "descurajare" a Rusiei, comentează France Presse. Detalii aici.

Un strop de cultură. Filmul ''Licu: O Poveste Românească'', regizat de Ana Dumitrescu, a câștigat premiul Golden Dove în competiția internațională din cadrul celei de-a 60-a ediții a Festivalului internațional de film documentar și de animație de la Leipzig (DOK Leipzig Film Festival), desfășurat în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie, conform site-lui festivalului. Detalii aici.

Primul bal cu specific vienez din istoria municipiului Târgu Mureș și cel mai mare eveniment monden organizat până acum, Balul Palatului, care a avut loc marți seara, a devenit primul bal caritabil din România destinat întregirii patrimoniului cultural muzeal. Citește mai mult aici.

Ozzy Osbourne, legenda muzicii heavy metal, a anunțat luni că va face un turneu mondial ''de adio'' în 2018, potrivit AFP. Osbourne va porni în turneu pe 5 mai, în Mexic. Supranumit ''prințul întunericului'', artistul va concerta apoi în Chile, Argentina și Brazilia, după care va petrece o lună în Europa, începând cu spectacolul de la Moscova, pe data de 1 iunie. Detalii aici.

© SED LEX 2017 - All rights reserved.