Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? Legea nr. 207/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2017 privind completarea art. II din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetarea fost publicată în Monitorul Oficial nr.863/01.11.2017.

Prin urmare, începând cu data de 1 noiembrie, salariile de bază  ale personalului din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice (inclusiv administrațiile județene) se stabilesc, prin asimilare, la nivelul salariilor aferente funcțiilor din cadrul aparatului central ANAF, conform art. III. - (1) Începând cu data de 1 noiembrie 2017, salariile de bază ale personalului din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală se stabilesc, prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor publice și contractuale din cadrul aparatului central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov. 

"De asemenea, vor fi demarate consultările cu autorităţile administraţiei publice locale pentru identificarea terenurilor care să permită funcţionarea în condiţii optime şi la standarde de calitate atât din punct de vedere al respectării circuitelor funcţionale, cât şi al asigurării tuturor utilităţilor", precizează sursa citată. Citește mai multe aici.

Senatul a adoptat, marți, cu 98 de voturi favorabile, proiectul de lege privind prevenirea săvârșirii de contravenții, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, afirmând la dezbaterile din plen că rolul principal al acestui proiect de lege este să se creeze un echilibru în zona de control a mediului de afaceri, mai ales cu capital autohton. Detalii aici.

Senatul a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

 "TVA split este prezentată astăzi că măsura care ar încerca sau ar trebui să elimine evaziunea fiscala. Acum aud cuvântul 'opțional' de la Guvern și de la PSD. Să elimini evaziunea 'opțional' mi se mare cam ciudat, dar în fine. (...) Îmi pare rău pentru domnul ministru (ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa — n.r.), care a aruncat această nucleară asupra economiei, nu a avut curajul să vină să și-o susțină în Parlamentul României. Ca de fiecare dată, trimite câte un secretar de stat sau nu trimite pe nimeni. Dar această măsură TVA split a fost criticată nu numai de noi, cei din Opoziție, dar și de oameni de afaceri care lucrează astăzi cu statul. (...) Deci, încercăm astăzi să schimbăm un sistem, să aruncăm o țară în aer. (...) PNL va vota împotriva acestei variante", a afirmat, în plen, Cîțu. Detalii aici.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, cu 267 de voturi "pentru" și o abținere, proiectul de lege care modifică Legea pensiilor 263/2010 și care prevede, printre altele, că pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activități independente, în primul rând cele definite de Codul fiscal, între acestea fiind drepturile de autor, de proprietate intelectuală și drepturile conexe.

Cum stăm cu economia. Capitala României a atras peste 20 de noi retaileri din întreaga lume în principalele centre comerciale din oraș și ocupă, alături de Praga, prima poziție în topul regional privind atragerea de noi investiții de profil, se arată într-o analiză de specialitate remisă joi AGERPRES. Citește mai multe aici.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentajului populaţiei care trăieşte în locuinţe proprietate personală, 96% în 2016, cu mult peste media din UE, de 69,3%, potrivit Agerpres. Detalii aici.

Romanii de peste hotare care doresc sa isi deschida o afacere acasa pot sa se inscrie in programul Diaspora StartUp, in cadrul caruia trei proiecte, selectate castigatoare, pot beneficia de o finantare nerambursabila de pana la 40.000 de euro, a informat Fundatia CAESAR, prin intermediul unui comunicat de presa. Detalii aici.

Dincolo de granițe. Canada prevede să atragă un milion de imigranți până la sfârșitul lui 2020 pentru a răspunde nevoii de forță de muncă în economie, a anunțat ministrul imigrației, Ahmed Hussen, transmite AFP. Detalii aici.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost desemnată pentru al șaptea an consecutiv cea mai puternică femeie din lume de către revista Forbes, a anunțat joi celebra publicație, potrivit DPA.

 "În acest an, Merkel a câștigat un scrutin foarte dur, în urma căruia partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat în Bundestag", a precizat Forbes într-un comunicat. Detalii aici.

Președintele chinez Xi Jinping a adresat, într-un demers foarte rar, un mesaj liderului nord-coreean Kim Jong-Un, informează joi agenția nord-coreeană KCNA, preluată de AFP, scrie Agerpres.

Acest mesaj constituie probabil un semnal de încălzire a relațiilor dintre cele două țări vecine, comentează France Presse. Relațiile dintre cele două țări s-au degradat din cauza ambițiilor nucleare ale Phenianului, în condițiile în care Beijingul este de multă vreme un aliat și un binefăcător economic al Coreei de Nord. Citește mai multe aici.

Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului premier catalan Carles Puigdemont și a patru dintre foștii săi miniștri, după ce ei nu s-au prezentat la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru declarația de independență adoptată vineri de parlamentul regional al Cataloniei, informează agenția EFE.

Un strop de cultură. Expoziția ''Aurul și argintul antic al României'', care cuprinde și Cloșca cu puii de aur și brățările dacice, poate fi vizitată, de miercuri, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

''Este una, dacă nu cea mai importantă expoziție realizată în România în ultimii cinci ani. Iată, 'Aurul și argintul antic al României' a poposit la Târgoviște, această expoziție a fost în mai multe orașe din țară, dar și în străinătate. Manifestarea de astăzi este posibilă datorită felului în care Muzeul Național de Istorie a României a răspuns adresei noastre de a avea și la Târgoviște această expoziție deosebită. Considerăm că este evenimentul expozițional al anului 2017 la Târgoviște'', a declarat, la inaugurare, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Ovidiu Cârstina. Citește mai multe aici.

Consilierii județeni tulceni au aprobat marți, în timpul ședinței în plen, două hotărâri necesare restaurării Farului Comisiei Europene a Dunării (CED) din Sulina, actual muzeu, proiect care urmează să fie finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Detalii aici.

Expoziția de grup "CON-FRONT EAST" / Painting from Cluj-Napoca se va deschide sâmbătă, 4 noiembrie, începând cu ora 18,00, la Gallery RIVAA din New York.

"Lucrările artiștilor din expoziție sunt puternic individualizate, iar din această perspectivă se poate vorbi de un contrast între idei, tehnici, maniere de lucru, dar și despre continuități stilistice și compatibilități estetice, ce se pot realiza la nivelul juxtapunerilor fragmentare. Nu în ultimul rând, atât decalajele între generațiile celor reprezentați, cât și diversitatea ideilor și a discursurilor artistice constituie elemente-surpriză în unitatea expozițională", mai precizează comunicatul. Detalii aici.

 

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.