Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că dezbaterea pe proiectul legii grațierii va începe la 1 septembrie în Parlament. "Legea grațierii este trimisă în Parlament și de la 1 septembrie va începe dezbaterea ei. Sunt și celelalte măsuri complementare pe care știu că ministrul Justiției le are în vedere și le-a și anunțat", a spus Tăriceanu la Antena 3, întrebat dacă se ia în calcul o lege a grațierii pentru rezolvarea problemelor supraaglomerării din penitenciare.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele privind încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru mai mulți șefi din Poliția de Frontieră și Transporturi. Printre nume, se numără: Marin Motoc — director al Direcției de Poliție Transporturi, Ionel Ispir — șeful Poliției Argeș, Costel Giuroiu — director al Direcției logistice a Poliției de Frontieră, Marcel Ardelean — șeful Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei. Mai multe aici.

CSAT a aprobat marţi numirea generalului-maior Ionel Sorinel Vasilca în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). De asemenea, CSAT a aprobat eliberarea din funcţia de director al STS a generalului cu patru stele Marcel Opriş şi a generalului Ion Balaure, director adjunct al STS. Generalul maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca a fost adjunct tehnic al Directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, din 7 decembrie 2005.

Cum stăm cu economia. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că în urma intrării în vigoare a legii salarizării unitare de la 1 iulie, ''nicio instituţie publică nu are banii necesari'' plăţii retribuţiilor angajaţilor până la finele anului, ci doar până în luna septembrie, ''cel mult''.  ''Aproape toate instituţiile publice, în urma adoptării legii salarizării, nu au buget la capitolul cheltuieli personal, nu au banii necesari pentru plata salariilor decât până cel târziu în luna septembrie'', a afirmat Ludovic Orban.

Actul normativ privind voucherele de vacanță, dat de Executiv pe 30 iunie, este o glumă proastă, consideră președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, în opinia căruia voucherul "este o poveste pe care trebuie să o uităm". "Actul normativ care a fost dat pe 30 iunie a fost o glumă proastă. Îmi asum, știu ce vorbesc. În prima parte spune că cei de la întreprinderile de stat și regiile cu capital de stat, dacă merg bine, dacă sunt pe plus, pot să primească vouchere și evident că trebuie să fie prinse în buget. Și, anul acesta, nu este nimic prins în buget, doar anul viitor. Deci, anul 2017 s-a dus și e 'La revedere!'. Iar în anul 2018, doamna Olguța (ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu — n. r.) a zis că de la 1 decembrie vor intra prime în bani. Deci, eventual putem să avem vouchere numai pentru 11 luni. În condițiile astea, asta cu voucherele este o poveste pe care trebuie să o uităm", a declarat, marți, pentru Agerpres, Alin Burcea.

 

Rectificarea bugetară va avea loc în luna septembrie, iar autoritățile speră că aceasta va fi pozitivă, a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice. "Rectificarea bugetară va fi în luna septembrie. Am făcut o evaluare după primele șase luni, am stabilit și am discutat cu ordonatorii de credite, cu 65 de ordonatorii de credite am purtat deja discuții. Discuțiile au fost mult mai aplecate și mai punctuale de această dată, în sensul că am dorit să știm la nivelul fiecărui minister pentru ce se solicită noi suplimentări de sume sau către ce destinații merg alocațiile bugetare", a spus Mișa. Anterior, Mișa declarase că luna iulie este luna cu cel mai mare plan din istoria ANAF, care va fi realizat și chiar depășit.

Banca Națională a României lansează, începând de vineri, în circuitul numismatic, o monedă din argint dedicată împlinirii a 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române. Conform unui comunicat postat pe site-ul BNR, tirajul pentru această emisiune este de 200 monede din argint, iar prețul de vânzare, exclusiv TVA, este de 380 lei.

Dincolo de granițe. Italia a lansat miercuri o misiune navală limitată pentru a ajuta paza de coastă a Libiei să reducă fluxul de migranți, în condițiile în care problema a devenit o sursă de fricțiuni politice înaintea alegerilor legislative așteptate la începutul anului viitor, transmite Reuters. Italia a anunțat operațiunea săptămâna trecută, precizând că ea are loc la solicitarea guvernului libian susținut de ONU. Inițial se intenționa trimiterea a șase nave în apele teritoriale libiene, însă numărul lor a fost redus în urma protestelor de la Tripoli.

Cota de popularitate a președintelui francez Emmanuel Macron și cea a premierului său Edouard Philippe au înregistrat un puternic regres în luna iulie, conform barometrului YouGov din august, realizat pentru publicațiile Le Huffington Post și CNews. Astfel, pentru președinte, aceasta înseamnă o scădere cu 7 puncte procentuale, de la la 43% la 36% opinii favorabile, la finalul unei luni complicate pentru șeful statului francez, scrie joi Le Soir.

Președintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancțiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerință în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut, a anunțat Casa Albă, transmit AFP, Reuters și DPA. Sancțiunile vizează, dacă vor fi impuse, limitarea accesului la băncile americane sau excluderea de la licitațiile publice din Statele Unite. Mai multe, aici.

Un strop de cultură. Selecţia naţională a Eurovision 2018 se mută la Cluj, aceasta va avea loc la începutul anului viitor în Sala Polivalentă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Televiziunea Publică, municipalitatea urmând să finanţeze evenimentul cu suma de 550.000 de lei. Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat un acord de principiu privind organizarea selecţiei naţionale Eurovision 2018, că Sala Polivalentă, cu o capacitate de 10.000 de locuri, are în dotare toate facilităţile corespunzătoare desfăşurării unui asemenea eveniment de interes naţional. Detalii, aici.

Idee de weekend: rezultatele unor cercetări științifice realizate de muzeografi și arheologi din țară privind tezaure și așezări dacice vor fi prezentate publicului în cadrul celei de-a doua ediții a 'Zilei Cetății zânelor', ce va avea loc duminică, în stațiunea Covasna. Potrivit președintelui Asociației culturale Cetatea Dacică-Valea Zânelor, Vlad Adrian Vicențiu, participanții la acest eveniment vor avea ocazia de a vedea o expoziție cu obiecte descoperite în timpul lucrărilor arheologice efectuate la cetatea din Covasna, vor putea lua parte la ateliere de olărit și pictură pe vase ceramice și la jocuri tradiționale, cum ar fi țurca și Săpăliga sau Țărușul. De asemenea, vor putea viziona filme istorice despre daci și vor putea face o excursie până la cetate. Detalii, aici.

Castelul Bran găzduiește sâmbătă, în Parcul Regal, "Concertul verii", un moment de excepție pentru iubitorii muzicii clasice. "Contele propune iubitorilor muzicii clasice un moment de excepție, 'Concertul verii', la Castelul Bran. Sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, violonistul Răzvan Stoica și Kamerata Kronstadt vor purta auditoriul într-o lume magică, metamorfozată prin notele muzicale. 'Anotimpurile' lui Vivaldi și 'Divertismentele' lui Mozart vor învălui insula Lacului Mare din Parcul Regal, sâmbătă, 5 august, începând cu ora 20,00". Mai multe, aici.

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.