Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? După ce Guvernul a adoptat o ordonanță în ședința de joi, bursele pentru medicii rezidenți, în cuantum lunar de 670 de lei, se vor plăti în continuare, Potrivit actului normativ care modifică Ordonanța Guvernului 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, bursa de rezidențiat se acordă până la data la care personalul respectiv beneficiază de salariul de bază/solda de funcție la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Mai multe, aici.

Leonid-Augustin Moisiu a fost numit în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Șeful Guvernului a decis eliberarea lui Cristian Vasile Bitea din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al ANFP. Această decizie a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți actul normativ care modifică și completează Legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, în cazul căruia a cerut reexaminarea. În solicitarea transmisă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în luna mai, șeful statului arăta că actul normativ vizează redefinirea unor termeni, precum și modificarea unor structuri, atribuții și responsabilități ale MApN și considera că este necesar ca aceste intervenții legislative să fie reanalizate de către Parlament, fiind susceptibile să genereze disfuncționalități în sistem. Detalii, aici.

Cum stăm cu economia. Vești despre taxa de solidaritate: se pare că, deocamdată, taxa de solidaritate nu mai este avută în vedere spre implementare, în contextul în care simulările realizate de instituțiile de linie nu au ieșit "foarte fericite", afirmă Mihai Tudose. "Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite. Și atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin", a declarat Mihai Tudose pentru Antena 3.

Programul Start-Up Nation va avea o sesiune suplimentară în acest an, în limita resursei financiare rămase neconsumate după evaluarea dosarelor înscrise în actuala etapă, termenul limită pentru înscrierea în acest program fiind vineri, 14 iulie, ora 20:00, informează, joi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA). Mai multe, aici.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancțiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli lanțul de comercializare a combustibililor pe, se arată într-un comunicat al instituției, "Inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au verificat, în perioada martie — iulie, 533 de firme care transportă și comercializează en-gross și en-detail combustibili (benzină, motorină, GPL). S-au constatat abateri pentru sancționarea cărora inspectorii antifraudă au dispus 132 de avertismente, 296 de amenzi în cuantum de 3,32 milioane lei, confiscarea de numerar și venituri de peste 5,27 milioane lei", se arată în document.

În caz că sunteți curioși câți bani plătim la stat, iată rezultatele unui studio al INS: impozitele, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în anul 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, ridicându-se în medie la 513 lei lunar pe gospodărie. Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” - ediţia cu date pe anul 2016 - publicat pe site-ul INS, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4% din totalul acestor plăţi fiscale. Mai multe, aici.

O statistică mai puțin optimistă primim și de la Eurostat: România şi Ungaria se numără printre statele care au înregistrat cele mai mari scăderi ale populaţiei din Uniunea Europeană (UE), în 2016, raportând 13 decese la 1.000 de persoane. În schimb, cele mai multe naşteri au fost înregistrate în Irlanda (13,5 la 1.000 de locuitori), Suedia şi Marea Britanie (11,8) şi Franţa (11,7). Cele mai scăzute rate au fost raportate în Croaţia (9 la 1.000 de locuitori), Bulgaria (9,1 la 1.000 de locuitori). Mai mult, aici.

Dincolo de granite. Președintele american Donald Trump a ajuns joi dimineața la Paris pentru o vizită de două zile în cursul căreia se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron și va fi invitat de onoare la parada militară anuală de Ziua națională a Franței. Aproape 11.000 de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați vineri pentru tradiționalele festivități cu ocazia Zilei Naționale a Franței, de 14 iulie, în special în cursul defilării de pe bulevardul Champs-Elysées la Paris, la care va asista președintele SUA, Donald Trump, într-un 'context de amenințare teroristă crescută', relatează AFP.

Terorismul încă e o problemă îngrijorătoare la nivel european: numărul de atacuri teroriste soldate cu victime în vestul Europei a crescut în 2016, în pofida unei scăderi generale a numărului de astfel de incidente, potrivit unor informații publicate de Global Terrorism Database, relatează miercuri Reuters. Datele indică faptul că au fost 30 de atacuri soldate cu victime în vestul Europei în 2016 și 23 în 2015. Comparativ, în aceeași regiune, două atacuri s-au soldat cu victime în 2014 și cinci în 2013. În plus, atacurile teroriste au devenit mai sângeroase, cu 26 de persoane ucise în medie în 2015 și 2016, de la o medie de patru victime pe an în precedenții trei ani. Detalii, aici.

Comisia Europeană (CE) a anunțat joi că a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu noua lege cu privire la organizațiile neguvernamentale (ONG), care impune o serie de obligații unor ONG-uri ce beneficiază de capital străin, informează MTI și AFP. "După ce am examinat cu atenție noua lege cu privire la ONG-uri, am ajuns la concluzia că aceasta nu este conformă cu legislația Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de asociere, libera circulație a capitalurilor și protecția vieții private", a explicat Frans Timmermans, vicepreședintele CE. Legea în cauză, adoptată luna trecută de parlamentul ungar, cere ca organizațiile civile să se înregistreze la tribunal ca organizații cu susținere externă după ce donațiile pe care le primesc din străinătate ajung la pragul de 7,2 milioane de forinți (23.400 euro).

Un strop de cultură. Filmul "Ana, mon amour", regia Călin Peter Netzer, a participat în competiția internațională a Festivalului Internațional de Film de la Ierusalim, organizat în perioada 13-23 iulie, informează un comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

"Ana, mon amour" este analiza unei povești de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate și delicate momente din evoluția unui cuplu. Toma și Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid și încep o relație de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma își asumă rolul de protector necondiționat. Deși pare să dețină controlul asupra relației, ani mai târziu el se trezește gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înțelege, forțându-se până la limită în încercarea de a o salva", se arată în sinopsisul peliculei.

Scene spectaculoase de luptă între barbari și romani, dar și aspecte ale vieții cotidiene din epoca romană, de la meșteșuguri și școală, până la modă și sănătate, vor fi puse în scenă sâmbătă și duminică, de către 10 trupe de reconstituire istorică, "între două lumi" - în incinta Castrului Porolissum și în centrul Zalăului, la cea de-a șaptea ediție a "Porolissum Fest". Detalii despre eveniment, aici.

Consiliul de Administrație (CA) al TVR a aprobat înscrierea României la cea de-a 63-a ediție a Eurovision Song Contest, sub rezerva aprobării bugetului pentru 2018, informează un comunicat al televiziunii publice transmis vineri Agerpres. Președintele director-general al TVR, Irina Radu, a vorbit despre importanța concursului cântecului european, afirmând că participarea României este un proiect special pentru televiziunea națională. Declarația sa, aici.

Festival de carte la Brașov: iubitorii de carte au la dispoziție peste 40 de standuri, cu cărți din diverse domenii, de la peste 30 de edituri, dar și ale unor producători și distribuitori de muzică, amenajate în Piața Sfatului din Brașov, în cadrul Festivalului de Carte și Muzică. În perioada 13-16 iulie, aici, vor avea loc lansări de carte dar și spectacole de muzică și poezie. Detalii despre eveniment, aici.

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.