Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare, în domeniile finanţelor publice şi economiei, dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene, sănătate, afaceri interne sau apărare. Este vorba de ordonanțe simple, în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Mai multe detalii, aici.

La o lună după vizita la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit din nou cu Donald Trump în cadrul summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care a avut loc la Varșovia. Se pare că Trump a reiterat faptul că articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic va fi respectat de Statele Unite ale Americii. "Conținutul discursului principal al președintelui Trump a fost foarte bun. A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important și va fi întru totul respectat de Statele Unite. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim așa, care garantează că orice țară sprijină orice altă țară dacă este nevoie a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Noul Guvern și-a intrat încă de săptămâna trecută în drepturi. Așadar, concluziile primei săptămâni de guvernare, dar și calendarul pentru perioada următoare vor fi discutate luni, în cadrul unei ședințe a coaliției, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD."Luni vom avea o coaliție în care va fi invitat primul ministru și o serie de membri din Cabinet, pe care îi va hotărî dl. Tudose, și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor și care este calendarul de acțiuni pentru perioada următoare", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Audierile pentru clarificarea situației alegerilor prezidențiale din 2009 continuă. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este invitată luni pentru audieri la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. "A fost făcută propunerea către biroul comisiei ca luni să fie invitată doamna Codruța Kovesi la audieri, biroul comisiei va urma să ia decizia. A intervenit decizia CCR care spune că, în baza principiului colaborării între instituții, persoanele care exercită o funcție într-o instituție publică, ce nu se află sub control parlamentar, sunt obligate să vină. De aceea cred că este datoria noastră să reiterăm această invitație", a declarat joi, la Palatul Parlamentului, președintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea. Ea a adăugat că, în cazul în care Kovesi nu va veni nici de această dată la audieri, comisia va avea două variante pentru a merge mai departe: fie sesizează Ministerul Justiției, fie face plângere penală șefei DNA. Detalii, aici.

Cu economia cum stăm? Volumul comerțului cu amănuntul în România a urcat cu 14% în mai, comparativ cu perioada similară din 2016, aceasta fiind cea mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro și în Uniunea Europeană, comerțul cu amănuntul a crescut în mai cu 2,6% în ritm anual. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,5%, cele de alimente, băuturi, și combustibili au urcat cu 1,7%.

A venit căldura, au sosit și amenzile pentru „gustările” de pe litoral. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi în valoare de 14.000 de lei și a retras de la comercializare 32 de kilograme de produse alimentare, improprii consumului uman, în urma unui control desfășurat miercuri în zonele de interes turistic de pe litoral. Detalii, aici.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat, luni și marți, TVA în valoare de 846,6 milioane de lei, informează, joi, instituția. Potrivit unui comunicat al ANAF, suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluționate prin decizii de rambursare. "Menționam faptul că, în luna iunie 2017, ANAF a rambursat TVA în valoare de 1,287 miliarde lei, cu 513,3 milioane mai mult decât în luna iunie 2016 (774,2 milioane lei)', se arată în document. Conform sursei citate, rambursarea TVA se realizează lunar, prin selecție la nivel național a tuturor deconturilor negative cu opțiune de rambursare soluționate până la data extragerii informațiilor, potrivit principiului 'cel mai vechi decont se stinge primul'.

Se pare că pe an ce trece, ne perfecționăm în falsificat. Falsurile de bancnote românești expertizate la Banca Națională a României (BNR) au totalizat 6.985 bucăți, în creștere cu 56% față de anul 2015, se arată într-un raport al BNR. "Din numărul total de bancnote false, 60 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, 6.925 falsuri fiind depistate în circulație (cu 58% mai multe decât în anul 2015). Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 5.660 bucăți", se arată în document. Mai multe, aici.

Dincolo de granițe. Joi seara, pe 8 iulie, au avut loc ciocniri participanții la un marș de protest față de summitul G20, care începe în Hamburg astăzi, 9 iulie, poliția intervenind cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă pentru dispersarea mulțimii, au constatat jurnaliștii AFP. Manifestanții, care s-au reunit sub sloganul "Bun venit în Infern" și care cereau desființarea G20, au fost opriți de poliție după numai 300 de metri parcurși spre centrul de conferințe unde va avea loc summitul. Detalii, aici.

Adunarea Națională a Franței a aprobat joi a șasea și, în principiu, ultima prelungire a stării de urgență în țară, până la 1 noiembrie, relatează DPA și AFP. Președintele Emmanuel Macron a promis că această extindere va fi ultima, dar planurile guvernului său de a transpune măsuri de supraveghere și alte măsuri de urgență în lege au fost criticate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului. Propunerea a fost aprobată cu 137 de voturi pentru și 13 împotrivă. Numai 150 din cei 577 de membri ai Adunării Naționale au votat, potrivit unui bilanț difuzat pe Twitter.

Parlamentul European s-a pronunțat joi ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană să fie suspendate în cazul în care Ankara va pune în aplicare reforma constituțională aprobată în urma referendumului din aprilie, care extinde practic prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters. Parlamentul European are însă o influență limitată pe această temă și Turcia a respins joi propunerea de a renunța la negocierile de aderare la UE în schimbul unei cooperări puternice în alte domenii. Detalii, aici.

Un strop de cultură. Peste 150 de artişti internaţionali vor urca pe una din cele şapte scene ale festivalului Neversea, cel mai aşteptat eveniment muzical de pe litoralul românesc. Festivalul are loc între 7 și 9 iulie în Constanţa, iar printre ”headlineri” se numără Jason Derulo, Tiesto, Afrojack, Dua Lipa şi Rita Ora. Festivalul este cel mai mare eveniment de pe litoral și se așteaptă a fi un succes, din punctul de vedere al stimulării turismului în zonă.

Cinematograful în aer liber - CineParK din Herăstrău va fi redeschis astăzi, 7 iulie, informează Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă. Timp de cinci weekenduri, bucureștenii au la dispoziție un program ce va include aproximativ 30 de filme de referință, aparținând tuturor genurilor cinematografice. Vor fi proiectate filme artistice de acțiune, dramă, mister, fantezie, comedie, thriller și aventură în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 20,30. Detalii, aici.

Expoziția temporară itinerantă "Aurul și argintul antic al României", care reunește peste 1.000 de obiecte arheologice din metale prețioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, va fi prezentată, în perioada 12 iulie - 15 octombrie, la Muzeul "Deri" din Debrecen, Ungaria. Expoziția este organizată de Muzeul "Deri" din Debrecen în parteneriat cu MNIR, evenimentul reprezentând o oportunitate unică de a admira o multitudine de obiecte de patrimoniu ce fac parte din categoria Tezaur, cuprinse într-o singură expoziție.

Iată și o idee pentru destinații de weekend. Peste 40 de producții cinematografice, cinci expoziții, un salon de carte, peste 40 de invitați din țară și din străinătate, un film documentar în avanpremieră, o secțiune de film și legende istorice pentru copii, un număr de 19 panel-uri, Școala de Vară, vor avea loc la cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR), care se va desfășura în perioada 28 iulie - 6 august. Detalii, aici.

 

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.