Sectiunea STIRI

Sinteza Săptămânii

Sinteza Săptămânii

Ce se mai întâmplă în politică? În urma Comitetului Executiv Național, PSD a decis să își retragă sprijinul politic pentru cabinetul Grindeanu. În condițiile în care prim-ministrul Sorin Grindeanu nu dorește să-și depună demisia, iar miniștrii au demisionat, a luat naștere o criză guvernamentală. Pentru o imagine de ansamblu a acestor evenimente, iată conferința de presă susținută de Liviu Dragnea, alături de Călin Popescu Tăriceanu și conferința de presă susținută de Sorin Grindeanu.

Cetăţenii cu drept de vot din 49 de localităţi din ţară s-au prezentat la urne duminică, pentru a-şi alege primarii. Printre acestea se află şi municipalităţile Craiova, Târgu Jiu, Roman, Moineşti şi Lupeni.. Iată rezultatele alegerilor locale.

Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul SRI lucrează la un proiect de modificare a Legii 325/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, acesta urmând să fie finalizat la sfârșitul lunii iunie, a anunțat, marți, președintele comisiei, Adrian Țuțuianu. Mai multe despre acest subiect, aici.

Cu economia cum stăm? Începând din 15 iunie 2017, minutele de convorbire, SMS-urile şi datele consumate în roaming în interiorul UE şi Spaţiului Economic European (SEE) „se vor scădea din resursele naţionale incluse”, adică utilizatorii nu vor mai avea tarife special pentru roaming potrivit unei decizii luate anul trecut la nivelul autorităţilor europene. Noile condiţii se aplică în mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziţionate atât înainte de 15 iunie 2017, cât şi după această dată. Pentru a beneficia de „Roam like at home” clienţii existenţi nu trebuie să-şi achiziţioneze un nou plan tarifar sau să îşi reînnoiască abonamentul în vigoare.

Conform datelor pe 2016, publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat se pare că România se află printre țările cu cele mai ieftine alimente. În schimb, cele mai scumpe se află în Danemarca şi Suedia, conform datelor pe 2016, publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat. De asemenea, în ţara noastră facturile la utilităţi, dar şi costurile reparaţiilor şi ale întreţinerii locuinţei sunt printre cele mai scăzute, înaintea noastră poziţionându-se doar Bulgaria şi Polonia. Cele mai mari facturi le plătesc elveţieni şi britanicii. Mai multe, aici.

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat joi, 15 iunie, alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane de lei pentru programul Prima Casă, la solicitarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Plafonul rămas nealocat, în sumă de 500 milioane lei, a fost repartizat următorilor finanţatori: Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank şi Leumi Bank. Prin Hotărârea de Guvern nr.80/2017 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă pentru anul 2017 s-a aprobat alocarea unui plafon total al garanţiilor pentru creditele destinate achiziţiei/construcţiei de locuinţe în cadrul Programului în sumă totală de 2,5 miliarde de lei, se arată într-un comunicat la Ministerului Finanţelor, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanţatorilor până la data de 7 iunie 2017. Detalii, aici.

Cotaţia oficială a monedei naţionale a coborât joi la valoarea de 4,5872 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice generate de demisia Cabinetului Grindeanu. Acest curs de peste 4,58 lei/euro nu a mai fost consemnat din iulie 2012. Analiştii se aşteaptă la noi deprecieri, în contextul în care evoluţiile politice sunt încă incerte.

Dincolo de granițe. Uniunea Europeană a dat joi undă verde unui ajutor macro-financiar de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia cere Chișinăului intensificarea luptei anticorupție, transmite AFP. Ajutorul va consta în împrumuturi de 60 milioane de euro la dobânzi favorabile și în asistență nerambursabilă în sumă de 40 milioane de euro. Mai multe, aici.

Mii de turci au ieșit joi în stradă pentru a protesta împotriva condamnării în ajun a unui deputat de opoziție la 25 de ani de închisoare pentru spionaj, relatează Reuters. "Președintele turc Recep Tayyip Erdogan arată cu degetul la toți cei care sunt împotriva sa. Arestarea lui Enis Berberoglu a vrut să trimită un mesaj, dar nouă nu ne este frică. Vom rezista până când ne vor aresta pe toți", a declarat o profesoară pensionară care s-a prezentat doar cu numele mic, Nuran. Detalii, aici.

Serviciile de securitate finlandeze (SUPO) au crescut miercuri nivelul de amenințare teroristă, motivând această decizie prin informații pe care le au privind planuri și proiecte mult mai serioase de acțiuni teroriste pe teritoriul Finlandei, informează Reuters. Detalii, aici.

Un strop de cultură. Trei noi biblioteci în aer liber au fost deschise, joi, în municipiul Deva, demersul fiind inclus în cadrul proiectului "Deva citește!" care a fost inițiat anul trecut. Noile biblioteci în aer liber sunt amplasate în fața Casei de cultură, în cartierul Dacia și cartierul Micro 15 Deva. Proiectul "Deva citește!" a fost demarat anul trecut de Biblioteca Județeană "Ovid Densușianu', în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Local Deva, și a început cu trei module în aer liber, amplasate în parcul Arras, în parcul cel de la poalele Cetății și în zona Bejan. Iată mai multe despre proiect.

O expoziție dedicată designului românesc contemporan ce se inspiră din tehnicile, materialele și practicile tradiționale poate fi vizitată începând de joi la Central de Diseno din cadrul Centrului Cultural Matadero din Madrid, principala adresă a designului în Peninsula Iberică. Peste 50 de exponate imaginate de tinerii designeri români, de la ceramică, vestimentație, obiecte decorative de interior până la cărți ilustrate și grafică, vor fi expuse în cadrul acestei expoziții deschise până în 16 iulie. Mai multe, aici.

Institutul Cultural Român din Madrid va susține și în 2018 participarea unor galerii românești la Târgul Internațional de Artă ARCO, care se va desfășura în capitala Spaniei în perioada 21 - 25 februarie 2018, termenul-limită de depunere a candidaturilor fiind 3 iulie. Detalii, aici.

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.