Sectiunea STIRI

Sinteza Săptămânii

Sinteza Săptămânii

Ce se mai întâmplă în politică? Legea salarizării unitare a fost votată cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 47 de abțineri. După acest vot, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Aici puteți consulta forma legii trimisă către promulgare.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi, în cadrul întâlnirilor de la Congresul SUA, despre simplificarea procesului în ceea ce priveşte VisaWaiver şi a primit asigurări din partea senatorilor şi membrilor Camerei Reprezentanţilor că sprijină ridicarea vizelor pentru România. Iohannis se va întâlni vineri cu Donald Trump și este primul preşedinte est-european care ajunge la Casa Albă. Mai multe, aici.

Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a semnat miercuri, la Paris, un document prin care România a aderat la Convenția multilaterală pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor. Potrivit Guvernului, principalul obiectiv al Convenției este contracararea strategiilor companiilor multinaționale prin care sunt exploatate lacune și neconcordanțe în cadrul regulilor fiscale pentru a transfera în mod artificial profiturile către locații cu impozite scăzute sau nule, în care există o activitate economică redusă, rezultând în diminuarea încasărilor legate de impozitul pe profit. Subiectul pe larg, aici

Ministerul Justiţiei a anunţat că va introduce un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Decizia vine după ce Curtea Constituţională a dezbătut marți cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, care a invocat că definiţia infracţiunii încalcă legea fundamentală tocmai pentru că nu cuprinde un astfel de prag. Curtea a respins excepţia ridicată de Bombonica Prodana şi a anunţat printr-un comunicat de presă că este obligaţia Parlamentului de a legifera un astfel de prag. Detalii, aici.

Cu economia cum stăm? România a înregistrat cel mai semnificativ avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o creștere a PIB de 5,6% în primul trimestru din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016, arată cea de-a treia estimare publicată joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Detalii, aici.

Agențiile pentru ocuparea forței de muncă primesc, încă de miercuri, 7 iunie, cererile pentru acordarea sumelor prevăzute în Programul 'Prima chirie' (prima de relocare), însoțite de documentele necesare, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Iată mai multe informații.

Programul Start-Up Nation, prin care Guvernul sprijină IMM-urile nou înființate, va fi lansat pe 15 iunie, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării capitalului românesc. Aici puteți găsi detalii și documente utile.

Dincolo de granițe. Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat joi o lege care stabilește integrarea Ucrainei în NATO drept una dintre prioritățile de politică externă ale țării, după ce guvernul de la Kiev a renunțat în urmă cu trei ani la statutul de neutralitate militară al Ucrainei, informează EFE. Proiectul de lege, care pune bazele convergenței Ucrainei cu țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, a fost aprobat cu votul a 276 de deputați din totalul de 450.

Partidul Conservator britanic al premierului Theresa May a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul de la Londra în urma alegerilor legislative anticipate desfășurate joi, conform rezultatelor oficiale anunțate vineri, transmit AFP și Reuters. Conservatorii au obținut cel mai mare număr de mandate, dar au pierdut în jur de 15 locuri față de legislatura anterioară, în timp ce Partidul Laburist — principale formațiune de opoziție — a înregistrat un câștig de aproximativ 30 de mandate, potrivit rezultatelor aproape definitive. Mai multe, aici.

Un număr de 20 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au convenit joi, la Luxemburg, crearea biroului procurorului public european (EPPO), care va investiga cazurile penale transfrontaliere care afectează bugetul și interesele financiare ale UE, relatează DPA. Potrivit acordului, biroul procurorului public european va avea jurisdicție în cele 20 de state membre care au convenit crearea EPPO, al cărui sediu central va fi la Luxemburg.

Coreea de Nord a lansat mai multe racheste în cadrul unui nou test balistic, informează Ministerul Apărării din Coreea de Sud, citat de Reuters, la mai puţin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a aplicat noi sancţiuni. Proiectilele au fost lansate joi dimineaţă din zona de est a statului, în apropiere de oraşul Wonsan.

Un strop de cultură. Peste 450 de cineaști, actori, critici și profesioniști din industria cinematografică îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de respingere a OUG 91/2016 privind modificări la Legea cinematografiei și să retrimită Ordonanța spre dezbatere în Parlament. Printre semnatarii scrisorii se numără Lucian Pintilie, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Călin Netzer, Emilian Oprea, Dorina Chiriac, Marius Manole, Daniela Nane.

Cel mai important festival de teatru internațional din România și unul dintre principalele evenimente de gen din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se pregătește să ridice cortina vineri, în fața a 68.000 de spectatori așteptați din țară și străinătate, pentru a vedea peste 500 de evenimente culturale, potrivit organizatorilor. Detalii despre program și reprezentații, aici.

O expoziție virtuală care pune în valoare portul popular românesc a fost lansată joi, la Clubul Țăranului Român, prin intermediul proiectului "We wear culture", derulat de Google Arts & Culture și aproape 200 de instituții culturale. Proiectul dedicat modei, incluzând expoziții din toată lumea, care vor arăta poveștile din spatele unor piese de vestimentație ce au făcut istorie, va putea fi vizionat cu ajutorul tehnologiei prin aplicația Google Arts & Culture disponibilă pentru iOS și Android. Mai multe, aici.

© SED LEX 2017 - All rights reserved.