Sectiunea STIRI

Sinteza Săptămânii

Sinteza Săptămânii

Ce se mai întâmplă în politică. Noua lege a salarizării provoacă în continuare nemulțumiri în rândul angajaților din cadrul sistemului instituțional al Ministerului de Finanțe Publice. Protestele au continuat și pe parcursul acestei săptămâni. Mai multe detalii, aici.

Din același motiv, sâmbătă, salariaţi din muzeele publice din România vor participa la o acţiune de protest, exprimându-şi nemulţumirea faţă de proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, anunţă Cartel Alfa. „Astăzi, 18 mai, este Ziua Internaţională a Muzeelor, o zi în care atragem atenţia asupra celor 5500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore", transmite Cartel Alfa printr-un comunicat de presă.

Tot în sfera bugetarilor, Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care 2 iunie 2017 a fost stabilită zi liberă pentru salariații din sectorul public. Astfel, bugetarii vor avea o minivacanţă de cinci zile între 1 şi 5 iunie. Mai multe, aici.

Tot joi, premierul Sorin Grindeanu a declarat că România e pregătită să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la OCDE, statutul de membru al acestei organizaţii urmând să fie o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat ţara noastră şi a nivelului său de dezvoltare. "România e pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizaţiei va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat ţara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administraţie publică mai eficientă şi mai adaptată la cerinţele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conştienţi de dificultatea procesului şi suntem dispuşi să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens", a declarat Sorin Grindeanu, în cadrul dezbaterii "România şi OCDE – Perspective actuale şi viitoare".

Cum stăm cu economia. Consiliul Concurenţei va finaliza în câteva luni o investigaţie care vizează companiile de asigurări. Acestea sunt suspectate că făceau schimburi de informaţii pentru a putea creşte preţul produselor pe care le comercializau, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. “Avem o investigaţie care se va termina în câteva luni. Suspectăm o coordonare între companiile de asigurări. Dacă se confirmă, vom aplica amenzi foarte mari. Faptul că într-un moment de instabilitate în piaţă unele companii puneau tarife foarte mari fiindcă probabil nu doreau să aibă acel tip de clienţi nu înseamnă că automat era vorba despre un cartel. Suspectăm că îşi schimbau informaţiile privind preţurile la care comercializau unele produse şi astfel îşi coordonau comportamentul. O companie îşi putea da seama că dacă va creşte preţul, ceilalţi vor creşte şi eu sau nu vor veni cu preţuri mici care să-i preia din clienţi”. Mai multe, aici.

Extragerea bonurilor fiscale câştigătoare emise între 1 şi 30 aprilie este programată pentru seara zilei de duminică, 21 mai, ora 18.50. Fondul de premiere este de un milion de lei, din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, se arată într-un comunicat transmis joi de Ministerul Finanţelor. Detalii, aici.

ANRE a aprobat miercuri modificarea regulamentelor pentru evitarea creşterii preţurilor pe piaţa energiei electrice. ANRE dorește să nu se repete situaţiile  din lunile ianuarie şi februarie 2017, când au crescut preţurile pe piaţa de energie electrică, se arată într-un comunicat al instituţiei. Subiectul pe larg, aici.

Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto național - "Rabla Clasic" și "Rabla Plus"- pot fi deja accesate de către persoanele fizice și juridice încă de joi, 18 mai 2017. Bugetul alocat pentru acest an în cazul programului "Rabla Clasic" se situează la 180 de milioane de lei, iar cel pentru "Rabla Plus" la 45 de milioane de lei. Mai multe, aici.

Dincolo de granițe. 99 de ţări au fost vizate săptămâna trecută de un atac cibernetic care a perturbat serios funcţionarea sistemului sanitar din Marea Britanie, a unor companii de telecomunicaţii din Spania şi a unor instituţii de învăţământ din Italia. Seria atacurilor informatice de tip „ransomware” care a provocat haos în sistemul medical din Marea Britanie, dar şi în rândul companiilor din Spania, a afectat computere din aproape 100 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Italia, Taiwan și România, iar mulţi experţi în securitate IT spun că au fost corelate. Hackerii au cerut bani pentru a restitui datele. Mai multe, aici.

Parlamentul European (PE) a votat miercuri în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene, informează MTI și EFE. Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene. Rezoluția a fost aprobată cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri.

Premierul Franţei, Edouard Philippe, a prezentat miercuri componenţa noului guvern, din care fac parte reprezentanţi ai partidelor de stânga, dreapta, centru şi ai ecologiştilor, notează site-ul Le Figaro.

Potrivit unui anunţ făcut de la Palatul Elysee, preşedintele Republicii franceze, Emmanuel Macron, a numit 18 miniştri, la propunerea premierului Edouard Philippe. Detalii, aici.

Un strop de cultură. Miercuri, a început Festivalul de Film de la Cannes, ce va împlini în acest an 70 de ani de existenţă. Momentul aniversar va fi marcat cu noile filme ale regizorilor americani precum Sofia Coppola,Noah Baumbach şi Todd Haynes,dar şi cele ale celebrilor Michael Haneke,Lynne Ramsay şi Andrey Zvyagintsev. Programul festivalului, aici.

Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu Ambasada României, organizează un stand românesc la Târgul Internațional de Carte din Polonia, care se desfășoară în perioada 18 - 21 mai. "Pe rafturile standului vor fi prezentate toate traducerile din literatura română, disponibile pe piața poloneză, un loc aparte avându-l volumul de poezii 'Patria mea A4', semnat de Ana Blandiana, pentru care poeta a fost răsplătită în 2016, la Gdansk, cu premiul 'Poetul European al Libertății', și romanul 'Cartea șoaptelor', de Varujan Vosganian, laureat al prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale, ANGELUS, ediția 2016", precizează un comunicat al ICR Varșovia.

Un număr de 120 de artiști din 17 țări vor urca pe scena celei de-a 47-a ediții a Sibiu Jazz Festival, eveniment care a debutat joi în Piața Mică din Sibiu și la care intrarea este liberă, au anunțat organizatorii manifestării. Muzicienii români vor cânta în deschiderea concertelor artiștilor internaționali, în cadrul proiectului pilot "Romanian Jazz Meeting". Concertele artiștilor români sunt transmise live pe www.sibiujazz.ro, pe rețelele de socializare și pe www.livestreaming.com.

 

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.