Sectiunea STIRI

Sinteza Săptămânii

Sinteza Săptămânii

Ce se mai întâmplă în politică? Senatorii și deputații au aprobat joi, cu 238 de voturi pentru și niciunul împotrivă, raportul pentru revocarea președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, membru executiv al Consiliului ASF. Tot joi, senatorii și deputații au votat, cu 236 de voturi 'pentru' și 10 împotrivă, pentru numirea lui Adrian Diță în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Proiectul Legii prevenţiei, iniţiat de Ministerul pentru IMM-uri, a primit majoritatea avizelor ministerelor cu atribuţii pe zona de control, ministrul Alexandru Petrescu apreciind că săptămâna viitoare ar putea fi aprobat şi trimis în Parlament.

”Ministerul pentru mediul de afaceri a primit majoritatea avizelor şi a intrat în şedinţă într-o primă lectură. Actul normativ constituie principiile de bază ale codului economic al României, este structurat pe doi piloni esenţiali şi anume crearea cadrului optim de educare şi informare a operatorilor economici şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control”, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.  Mai multe despre legea prevenției, aici.

Guvernul a alocat 11.583.000 de lei pentru refacerea infrastructurii în cinci județe - Alba, Gorj, Iași, Maramureș și Vaslui - afectate de căderile de precipitații abundente în ultima perioadă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu. “O altă Hotărâre adoptată astăzi în cadrul ședinței de Guvern, și anume 11.583.000 de lei au fost alocați din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru remedierea și refacerea infrastructurii afectate de calamitățile generate în ultima perioadă de precipitațiile abundente. Vă repet suma, 11.583.000 de lei, e vorba de o sumă totală alocată și distribuită pentru județele Alba, Gorj, Iași, Maramureș și Vaslui", a declarat Alina Petrescu, într-o conferință de presă, la finalul ședinței de Guvern. Întregul ei discurs, aici.

Cum stăm cu economia? Sindicaliştii din Sed Lex PICHETEAZĂ Ministerul Finanţelor, NEMULŢUMIŢI de legea salarizării. Un protest spontan a fost declanşat joi de liderii sindicatelor din administraţia publică - Sed Lex, aceştia fiind nemulţumiţi de proiectul legii salarizării. http://www.mediafax.ro/economic/sindicalistii-din-sed-lex-picheteaza-ministerul-finantelor-nemultumiti-de-legea-salarizarii-16288018

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) va declanșa astăzi, între orele 11:00 și 13:00, o grevă de avertisment, din cauza lipsei contractului colectiv de muncă, care a expirat din data de 1 septembrie 2016, dar și pentru că nu s-a ajuns la nicio înțelegere cu autoritățile în privința revendicărilor salariaților. Mai multe, aici.

Prețul energiei electrice ar putea crește cu cel mult 1% de la 1 iulie, când piața se va liberaliza cu încă 10%, a declarat, joi, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). "De la 1 iulie piața va fi liberalizată cu încă 10%, astfel că ar putea să existe anumite ajustări, dar sub 1% (în factura finală — n.r.). Deci considerăm că, practic, vom avea același preț", a spus oficialul ANRE.

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale. "Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (...) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice", se arată în raportul Comisiei Europene. Mai multe, aici.

Dincolo de granițe. Noul președinte al Franței este Emmanuel Macron. Liderul mişcării En Marche! a obţinut 66,06 la sută din voturile exprimate. Iar contracandidata sa, Marine Le Pen, a fost preferată de doar 33,94% dintre francezii care au fost la urne. Aceasta şi-a acceptat înfrângerea, dar a spus că a pierdut o luptă, nu tot războiul. În turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa, prezenţa la vot a fost cea mai mică de după 1969 - doar 75%.

Președintele american, Donald Trump, l-a demis marți pe directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, o decizie surpriză care a stârnit controverse la Washington, transmite AFP, care amintește că FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia. Mai multe, aici.

Zeci de mii de persoane au protestat în capitala Cehiei şi în alte oraşe mari, în cursul zilei de miercuri, împotriva preşedintelui Milos Zeman şi a ministrului de Finanţe, Andrej Babis, notează site-ul The Associated Press. Cei mai mulţi demonstranţi s-au strâns în Piaţa Wenceslas din Praga, cerând înlăturarea lui Babis şi demisia lui Zeman, în contextul unei crize politice accentuate. Subiectul pe larg, aici.

Uniunea Europeană şi Belarus nu au ajuns la un acord privind reducerea formalităţilor pentru eliberarea vizelor de călătorie, a anunţat miercuri ministrul adjunct de Externe din Belarus, Oleg Kravcenko, notează site-ul agenţiei Tass. "Discuţiile au rămas în desfăşurare. Consultările recente care au avut loc la Bruxelles între departamentul consular al Ministerului bielorus de Externe şi experţii Comisiei Europene au rămas fără niciun rezultat privind un acord. Dar procesul care are ca scop final ajungerea la o înţelegere a debutat", a spus diplomatul bielorus, după ce a participat la Consiliul Atlantic de la Washington.

Uniunea Europeană a dat joi undă verde finală pentru scutirea de vize a cetățenilor ucraineni pentru șederile pe termen scurt, de maximum 90 de zile, pe teritoriul său, o măsură foarte așteptată în Ucraina, transmite AFP.  Ea urmează să intre în vigoare în curând, după validarea formală de către Consiliul European și Parlamentul European. Mai multe, aici.

Un strop de cultură. Eurovision 2017. Ilinca si Alex Florea, reprezentantii Romaniei la Eurovision Song Contest 2017, s-au calificat in finala competitiei muzicale, care va avea loc sambata la Kiev, dupa ce au participat, joi seara, la cea de-a doua semifinala a concursului. Detalii despre performanța lor, aici.

Cea de-a V-a ediţie a festivalului “Flori pentru suflet-Remember Florian Pittiş” va avea loc între 12-14 mai în Parcul Titan din capitală, un eveniment în care muzica şi poezia se vor împleti cu proiecţiile video. Spectacolele vor începe la ora 18.00. “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiş” este un eveniment cultural-artistic conceptual, organizat de Primăria Sectorului 3, pentru al cincilea an consecutiv, în Parcul Titan.

Tot în acest weekend, Festivalul Filmului European (FFE)  revine la Iași, între 12 și 14 mai, la Casa de Cultură ''Mihai Ursachi'', cu nouă producții recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Germania, Franța, Polonia, Ungaria, Lituania, au informat marți organizatorii evenimentului. Detalii despre eveniment, aici. 

 

 

 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.