Sectiunea STIRI

Sinteza Săptămânii

Sinteza Săptămânii

Ce se mai întâmplă în politică? Ieri au fost promulgate legea bugetului de stat și cea a bugetului asigurărilor sociale. Klaus Iohannis a subliniat că cere Guvernului trei lucruri:  ''responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate''. ''Veniturile la buget sunt aşa cu au spus unii optimiste, eu spun supraapreciate. Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea de exemplu făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut şi ce se prevede pentru anul acesta unde se constată o creştere de 14% fără să fie vreo explicaţie undeva cum se ajunge la această creştere fenomenală, 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat'', a spus şeful statului într-o declaraţie de presă. Întreaga conferință de presă, aici.

Tot joi, Liviu Dragnea, liderul PSD a anunţat că a discutat cu preşedinţii Comisiilor juridice ale celor două camere ale Parlamentului şi au luat decizia ca de a vota legea de respingere a OUG 13. ''Ordonanţa 13 este abrogată. Din punctul meu de vedere este un subiect închis. Au fost opinii că nu ar mai trebui să se dezbată în Parlament, pentru că deja este abrogată. Am discutat cu preşedinţii Comisiilor juridice ale celor două camere din Parlament şi am decis să ducem procesul până la capăt. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare'', a scris Dragnea pe Facebook. Mai multe informații, aici.

DNA a emis un comunicat de presă în care anunță începerea acțiunii penale și plasarea sub control judiciar față de Valeriu Zgonea. Măsura a fost impusă de procurorii DNA Ploieşti într-un dosar în Zgonea e acuzat de trafic de influenţă. Surse judiciare spun că el a primit bani de la un om de afaceri pentru ca fiica acestuia să fie numită secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor. Întregul comunicat DNA, aici.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut miercuri o întrevedere cu Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. ''În cadrul discuţiilor, au fost abordate stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, în contextul Parteneriatului Strategic româno – american şi al noii Administraţii de la Washington, precum şi colaborarea în cadrul NATO, în plan regional şi al teatrelor de operaţiuni comune. În acest sens, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că România este printre statele membre NATO care au alocat 2% din PIB bugetului apărării, precum şi importanţa prezenţei trupelor româneşti în teatrele de operaţiuni din Afghanistan şi Irak. Domnul Hans Klemm şi-a exprimat aprecierea la adresa României pentru aceste decizii'', a informat Senatul prin intermediul unui comunicat de presă.

Cu economia cum stăm? La Timişoara încep, în această primăvară, lucrările la cea mai înaltă clădire din România, de 155 de metri. Această clădire va fi realizată în cadrul proiectului multifuncţional Openville. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Iulius Mall Timişoara, compania Iulius începe în primăvară lucrările la trei clădiri de birouri clasa A, cu o suprafaţă totală de 73.000 mp. În total, ansamblul Openville Timişoara va include şapte clădiri de birouri, cu o suprafaţă de peste 130.000 mp. O primă clădire a fost deja finalizată şi este închiriată integral, fiind inaugurată în luna ianuarie a acestui an, iar cea de-a doua va fi terminată în luna iunie. Cele două imobile au o suprafaţă de 31.000 mp. Detalii despre proiect, aici.

Ministrul Turismului, Mircea -Titus Dobre, a declarat că anul acesta se va decide care va fi forma prin care agenţiile de turism îşi vor proteja clienţii în caz de insolvenţă şi faliment, după ce poliţele de asigurare s-au dovedit a nu fi suficiente în astfel de situaţii. “Trebuie să modificăm legislaţia fiindcă avem o directivă europeană, care prevede foarte clar ce se întâmplă în zona agenţiilor de turism, în caz de insolvenţă sau faliment. Însă trebuie să vorbim şi despre insolvabilitate. Este o discuţie pe care trebuie să o avem, în special, cu cei din patronate, cu cei care reprezintă agenţiile de turism din România, nu numai cele mari, dar şi cele mici. Trebuie să găsim cea mai bună şi mai corectă soluţie fiindcă putem să discutăm despre fond de garantare, de fond fiduciar, de poliţă de asigurare, despre depozite bancare şi despre orice instrument financiar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Turismului.

Compania Naţională Poşta Română a înregistrat, în anul 2016, un profit brut în valoare de 12,3 milioane de lei. Veniturile aferente anului 2016 au fost de 1.124,093 milioane de lei, cu 1,9% mai mari faţă de anul 2015, când au fost de 1.102,975 milioane de lei. "Compania Naţională Poşta Română continuă acţiunile sale de consolidare economico-financiară în deplină convergenţă cu politicile şi strategiile de dezvoltare ale acţionarilor şi rămâne consecventă acestui trend ascendent de creştere şi diversificare a serviciilor. În acest context, strategia de dezvoltare a companiei prevede o creştere etapizată, prin prioritizarea investiţiilor în funcţie de necesitatea implementării proiectelor companiei, în vederea asigurării diversificării portofoliului acesteia. Poşta Română se bucură de concursul celor mai importante instituţii financiar-bancare pentru dezvoltarea sa, cât şi de acţiuni complementare - suport ale acţionarilor, şi, în paralel cu sursele externe de finanţare, concentrează, în măsura capacităţii, şi resurse financiare interne pentru a continua demersurile investiţionale demarate în 2014, focusate pe zona IT şi pe zona operaţională (centre de tranzit locale, amenajare oficii poştale, tehnologie poştală, flotă auto)", se arată în comunicatul dat miercuri.

Dincolo de granițe. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia continuă să-şi respecte angajamentele internaţionale, după ce oficialii americani au acuzat Moscova că ar fi încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin desfăşurarea unei noi rachete de croazieră. "Rusia a fost şi rămâne loială angajamentelor sale internaţionale, inclusiv tratatul în cauză", a declarat oficialul rus, care a adăugat că "nimeni nu a acuzat Rusia în mod formal de încălcarea tratatului", relatează BBC News online.

Românii vor călători fără vize în Canada din decembrie 2017. Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA) Uniunea Europeană - Canada, cu 408 de voturi pentru, 33 de abţineri şi 254 de voturi împotrivă, scrie presa internaţională. Canada intenţionează să elimine regimul de vize pentru cetăţenii români şi bulgari începând cu 1 decembrie 2017. Mai multe, aici.

Kim Jong-nam, fratele vitreg al președintelui Coreei de Nord a fost asasinat în această săptămână pe un aeroport din Malaysia. Se pare că acesta ar fi fost ucis cu ace otrăvite, însă ancheta încă nu a dezvăluit ceva concludent. Mai multe, aici.

Un strop de cultură. Ediția 2017 a premiilor BAFTA a avut loc în această săptămână. Marele câștigător al evenimentului a fost „La la land”, musicalul care a primiit 4 premii. Iată lista completă a câștigătorilor.

Premieră pe piața românească de artă - Artmark scoate la licitație 3 gravuri de Rembrandt. Cele trei lucrări semnate de Rembrandt sunt: "Tânăr cu beretă de catifea" (Ferdinand Bol) (8.000 - 10.000 de euro), "Trei copaci" (3.000 - 4.000 de euro), "Canal cu barcă şi pod" (5.500 - 7.500 euro), informeaza Agerpres. Licitația va avea loc pe 2 martie. Mai multe despre licitațiile Artmark, aici.

Fotografia câștigătoare a concursului World Press Photo are în centru asasinul care l-a ucis pe ambasadorul rus la Ankara. Această decizie a juriului a stârnit controverse în cadrul ambasadei ruse, dar și printre membrii juriului. Mai multe detalii, aici.

© SED LEX 2017 - All rights reserved.