Sectiunea STIRI

Sinteza Săptămânii

Sinteza Săptămânii

Ce se mai întâmplă pe plan politic. Această săptămână a fost marcată de ședința de Guvern de marți seara în care Guvernul a adoptat un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.  Ordonanța de urgență a fost publicată în aceeași seară în Monitorul Oficial. Întregul document, aici.

Ședința de marți seara a revoltat o parte considerabilă din populație care a ieșit în stradă imediat după aflarea veștii. Protestele au continuat în fiecare zi, cei mai mulți participanți fiind miercuri, aproximativ 300 000 în toată țara. Mai multe informații alături de fotografii, aici.

Manifestațiile nu au avut loc, totuși, fără incidente - mai multe persoane utilizând obiecte pirotehnice. În urma utilizării lor, jandarmii au folosit gaz lacrimogen, ceea ce a încheiat și protestul. După incident, s-au făcut eforturi pentru a identifica agitatorii, ceea ce a dus la reținerea a 7 persoane.

Ședința de marți nu a atras cu sine numai proteste în stradă, ci și demisii din partea membrilor PSD și guvernanților, de exemplu: Florin Jianu, Ciprian Necula sau Ovidiu Ganț. Totodată, au demisionat și bursierii din Gov IT Hub, arătându-și indignarea și refuzul de mai lucra sub actualul Guvern.

Cu economia cum stăm? Apropo de ședința de marți seară - moneda naţională s-a depreciat miercuri dimineaţă pe piaţa interbancară, la ora 09.30 cursul fiind în creştere cu aproape 0,4%, la 4,52 lei/euro. Mai mult, leul s-a depreciat şi faţă de moneda americană, cursul pe piaţa interbancară urcând cu 0,5%, la 4,19 lei/dolar.

Se pare că plăcerea zburatului a crescut numărul de pasageri în 2016. Traficul aerian pe cele două aeroporturi ale Capitalei a înregistrat, în 2016, un număr record de 10,99 milioane de pasageri şi 120.700 de mişcări de aeronave (aterizări şi decolări), potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), emis miercuri. Faţă de anul 2015, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din Bucureşti în 2016 a înregistrat o creştere de 18,3%. Mai multe, aici.

De miercuri, 1 februarie, studenţii beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, pentru trenurile Regio şi InterRegio, la clasa a doua, în timp ce elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50%. Biletele gratuite pentru studenţi pot fi procurate de la casele de bilete sau de la personalul de tren în baza legitimaţiei de student pentru reducere sau gratuitate la transport, vizată pentru anul universitar 2016/2017 sau a adeverinţei eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi şi a actului de identitate (carte de identitate sau paşaport). Aceste documente sunt necesare şi la verificarea călătoriei în tren, precizează CFR Călători.

Tot de la 1 februarie, au intrat în vigoare creșterea salariului minim pe economie și eliminarea anumitor taxe. De la 1 februarie salariul minim brut pe ţară a crescut cu 200 de lei, ajungând la valoarea de 1.450 de lei pe lună. Mai multe detalii despre modificările fiscale, aici.

Dincolo de granițe. Se pare că Igor Dodon nu este de acord cu sintagma „Basarabia e România”. Acesta a declarat joi că doreşte adoptarea prin lege a drapelului roşu ”cu cap de bour” - utilizat în trecut de Principatul Moldovei - şi renunţarea la actualul tricolor, care se aseamănă prea mult cu drapelul României. Mai multe, aici.

Dacă Republica Moldova e dornică să adere mai degrabă spre „roșu”, președintele Ucranei, Petro Poroșenko  organizează un referendum pe tema aderării Ucrainei la NATO. În cazul unui vot în favoarea aderării, Poroșenko a menționat că  va depune toate eforturile posibile pentru a îndeplini acest lucru. Mai multe, aici.

În acest timp, Ministrul iranian al Apărării a confirmat că țara sa a testat recent o rachetă care a explodat după 1010 km. "Rachetele nu sunt parte a acordului nuclear. Iranul nu va utiliza niciodată rachete pentru a ataca alte ţări", a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe. Află subiectul mai pe larg, aici.

Un strop de cultură. Cântăreţul de muzică populară Grigore Leşe va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, după ce consilierii locali au aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotărâre în acest sens. Mai multe despre activitatea cântărețului, aici.

Tot în categoria „omagii”, îl avem și pe compozitorul de origine română Vladimir Cosma. Opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor ʼ70, va fi adusă în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franţa şi Elveţia, în perioada 9-14 februarie 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Mai multe despre compozitor, aici.

Filmul ”Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Berlinalei. Tema Berlinalei 2017 este „apocalipsa zilnică”, iar din juriu fac parte: Regizorul Paul Verhoeven, actriţa Maggie Gyllenhaal şi regizorul Diego Luna.

 


 

© SED LEX 2017 - All rights reserved.