Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. Senatorii au avut opinii pro şi contra la dezbaterea iniţiativei de revizuire a Constituţiei. Şerban Nicolae (PSD) a argumentat că e dreptul oricărui copil să crească într-o familie cu mamă şi tată, unii liberalii au susţinut proiectul, iar USR a acuzat că PSD face campanie electorală.

Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale, au declarat reprezentanţii Direcţiei. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, marţi, în Parlament, că a depus la DIICOT o „acţiune” prin care expune evenimentele petrecute la protest.

Legislaţia în vigoare stabileşte că poliţiştii beneficiază de mai multe tipuri de despăgubiri în cazul în care sunt răniţi în timpul programului de lucru, însă, un proiect de act normativ propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vine în completarea legii şi propune ca poliţiştii să fie despăgubiţi chiar şi în afara programului de lucru. Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 prevede despăgubiri în funcţie de gravitatea rănilor suferite de poliţist.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a declarat, marţi, că salută decizia Parlamentului de a adopta iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei şi precizează că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in rem în care este vizat actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, pe numele căruia a fost depusă o plângere referitoare la modul în care fiul ministrului a fost numit consul la Strasbourg, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Dosarul penal in rem vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu are date cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public legate de o finanţare externă a protestelor violente din 10 august, aspecte asupra cărora PSD a cerut instituţiilor statului să facă o verificare de urgenţă. PSD a cerut, marţi, instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile ”de o gravitate excepţională” care au apărut în spaţiul public cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis, în legătură cu existenţa unui conflict juridic între premier şi preşedinte, după ce premierul Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august. Şeful statului acuză faptul că delegarea nu a fost anunţată şi la nivelul preşedintelui.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de vacantare a funcţiei de ministru al Cercetării şi Invovării, ca urmare a demisiei lui Nicolae Burnete, precum şi de numire a vicepremierului Viorel Ştefan ca ministru interimar al cercetării şi inovării. Pe 31 august, Nicolae Burnete a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării, el precizând într-un comunicat remis MEDIAFAX că decizia sa este irevocabilă.

Premierul Viorica Dăncilă a infirmat, marţi seară, că ar demisiona de la şefia Guvernului şi nici nu are această intenţie, precizând că informaţia în acest sens apărută în spaţiul public este una falsă. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dezminţit o posibilă demisie a premierului Viorica Dăncilă din fruntea Guvernului, precizând că este o "manipulare disperată" şi că "se încearcă acoperirea multor adevăruri care încep să iasă la iveală".

Liberalii au depus miercuri, la Avocatul Poporului, o sesizare prin care îi va solicita să atace la CCR rectificarea bugetară adoptată de Guvern săptămâna trecută. Liberalii susţin în document că există mai multe motive pentru care OUG pentru adoptarea rectificării bugetare să fie declarată neconstituţională. Aceştia precizează în solicitarea trimisă către instituţia Avocatul Poporului, că adoptarea OUG pentru rectificarea bugetară nu se putea face fără avizul Consiliului Legislativ.

PNL vrea audierea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în Comisia de disciplină, după ce acesta a refuzat aprobarea sesiunii extraordinare. Liberalii au depus solicitarea la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a respins miercuri înfiinţarea Comisiei de anchetă, intitulată „PSDragnea face poliţie politică prin interceptări ilegale", solicitată de parlamentarii PNL şi PMP. Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii de anchetă pentru posibilele interceptările ilegale din interiorul PSD a fost respinsă în plenul Camerei Deputaţilor cu 94 de voturi „pentru”, 146 voturi ”împotrivă” şi şase abţineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, referitor la faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a participat săptămâna trecută la consultările de la Cotroceni pe tema rectificării bugetare, că în opinia sa, "în general curăţenia este necesară mai în profunzime". Chestionat dacă politicienii ar trebui să participe la acţiuni precum "Let's Do It, Romania!", Iohannis a replicat: "Primul politician a început şi sunt convins că şi alţi politicieni vor particpa la astfel de acţiuni. În definitiv, nu are culoare politică natura şi curăţenia şi atunci sper să fie cât mai mulţi care participă, iar prin participare să dea exemple pentru ceilalţi".

Cu economia cum stăm? Un nou focar de pestă porcină africană, al unsprezecelea, a fost confirmat, joi, în satul Rogojeni, din judeţul Galaţi, iar autorităţile au decis ca toate suinele din sat, aproximativ 90, să fie eutanasiate preventiv. Echipele de inspectori sanitari şi de veterinari vor eutansia toţi porcii rămaşi în gospodăriile tărăneşti, deoarece în ultimele săptămâni numeroşi proprietari şi-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, că a cerut acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine. Dăncilă a menţionat că România nu susţine propunerea de plafonare obligatorie a subvenţiilor agricole.

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că, până la finalul acestui an, va fi anunţată o „surpriză plăcută” în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii. Surpriza sau modificarea a fost decisă în baza analizei anunţate în iunie – iulie, iar aceasta a luat în calcul randamentele, costurile şi tot ceea ce înseamnă acesta pentru contribuabili, a detaliat minsitrul Finanţelor.

Veşti bune pentru pensionari: Pensia medie lunară, creştere cu aproape 10% faţă de anul trecut. În trimestrul al doilea, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei, egală cu cea din trimestrul precedent, dar o creştere de 9,8%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, conform datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi seara, că se ia în calcul eliminarea supraccizei pentru carburanţi, iar la minister este în lucru un astfel de proiect.

Economistul şef al Băncii Transilvania (BT), Andrei Rădulescu, susţine, într-o analiză publicată marţi, că exporturile şi importurile vor creşte într-un ritm mai redus, în următoarele trimestre, decât ritmul de anul trecut.

În acest moment lucrăm la Ordonanţa de Urgenţă pentru ediţia 2018 a programului Start-up Nation şi cred că săptămâna viitoare va fi în transparenţă decizională pe site-ul ministerului, a declarat marţi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea. În privinţa începerii programului Start-up Nation 2018, ministrul a precizat că aplicaţiile vor putea fi depuse „cu certitudine în această toamnă. Lucrurile s-ar fi întâmplat mai repede dacă rectificarea bugetară ar fi fost la timp, pentru că avem toate acele credite de angajament pe care deja le-am obţinut, sunt în bugetul nostru, le-am fi avut mai devreme, însă această etapă a fost depăşită, zic eu şi intrăm în normalitate cu Start-up Nation 2018. În această toamnă va fi lansată aplicaţia. Pot să spun, www.imm.gov.ro este site-ul unde vor găsi toate aceste informaţii”, a mai adăugat Ştefan Radu Oprea.

Preţurile la gaze, combustibilii, citrice, legume şi unele servicii au crescut cel mai mult, în primele opt luni din 2018, faţă de finele 2017, astfel că rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Dar produsele şi serviciile care s-au scumpit cel mai mult, în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu finele anului trecut, au fost: serviciile poştale, cu 21,54%, majorarea fiind similară şi faţă de luna iulie; transportul aerian, cu 18,66%, care a crescut cu 2,42% şi faţă de luna precedentă, mai reiese din documentul de presă al INS. Acestea au fost urmate de gaze, cu 16,61%, faţă de decembrie 2017, dar cu 2,13%, comparativ cu iulie.

Preţurile de consum în luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%, a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat de presă. Acesta a revenit pe creştere, după ce în iulie scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie. Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primele opt luni ale acestui an de 0,3%, în condiţiile în care cea pentru mărfurile nealimentare a fost de 0,4%, iar cea pentru mărfurile alimentare şi servicii de 0,2%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,1% pe toate categoriile menţionate anterior, cu excepţia serviciilor, unde a fost de -0,1%.

Știri externe. Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, că a urmărit evenimentele recente din România şi are îngrijorări în legătură cu respectarea statului de drept în ţara noastră. Oficialul străin a precizat că aşteaptă să vadă ce va face Comisia Europeană legat de subiect. Pe 28 iunie, 12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii, transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă "riscul clar" de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene.

Toate ţările Uniunii Europene trebuie să respecte valorile comunitare, anunţă Guvernul Germaniei, în contextul deciziei Parlamentului European de a demara procedura de sancţionare a Ungariei. Parlamentul European a aprobat, miercuri, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, acuzată de încălcarea normelor comunitare.

Grupul de hackeri Magecart, despre care se crede că are legături cu România şi Lituania, ar fi responsabil pentru atacul informatic care a vizat recent compania aeriană British Airways, în urma căruia au fost furate datele bancare a 380.000 de persoane, potrivit firmei de cibersecuritate RiskIQ. Breşa de securitate a afectat clienţii British Airways care au făcut rezervări online în perioada 21 august-5 septembrie. Hackerii nu au reuşit să fure datele de paşaport.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a autoproclamat preşedinte al fondului suveran turc şi a concediat întreg managementul superior care l-a condus timp de doi ani, invocând inactivitatea conducerii, potrivit Bloomberg. Ministrul finanţelor şi trezoreriei, Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan, va fi de asemenea în noul board, potrivit unui decret prezidenţial.

Reprezentanţii Rusiei, Iranului şi Turciei vor avea în luna octombrie o întâlnire oficială în Geneva cu reprezentanţii ONU pentru a discuta aspectele finale privind Comitetul Constituţional din Siria, a declarat reprezentantul Rusiei pe probleme privind Siria, Alexander Lavrentyev, relatează Tass. În cadrul întâlnirii, oficialii vor discuta despre alegerea conducerii comitetului şi „alte probleme funcţionale” care nu au fost luate momentan.

Uniunea Europeană a extins joi, cu şase luni, sancţiunile împotriva indivizilor ruşi şi ucraineni care au subminat independenţa Ucrainei, a anunţat Consiliul UE printr-un comunicat, relatează Reuters. Măsurile constau în îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie pentru 155 de persoane şi 44 de companii.

Autorităţile din Rusia au decis deschiderea a 26 de puncte de trecere suplimentare pentru refugiaţii sirieni care vor să se întoarcă acasă, în contextul în care oficialii prevăd un influx crescut al acestora în următoarea perioadă, relatează Tass. Momentan, doar zece punce de trecere sunt funcţionale în Siria.

Autorităţile din Rusia şi Japonia continuă discuţiile privind încheierea unui tratat de pace într-o manieră constructivă şi prietenoasă, a transmis Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, citat de agenţia rusă Tass. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că doreşte semnarea tratatului de pace cu Japonia până la finalul acestui an, fără condiţii preliminare.

Antonio Saca, fost preşedinte din El Salvador în perioada 2004-2009, a fost condamnat miercuri la zece ani de închisoare după ce a pledat vinovat de spălare de bani şi delapidarea a peste 300 de milioane de dolari din bugetul de stat, relatează Reuters. Fostul preşedinte a furat bani din fondurile publice atât pentru el cât şi pentru alte persoane şi instituţii, inclusiv şape milioane de dolari pentru fostul său partid, Alianţa Naţionalistă Republicană.

Oficialii germani au făcut miercuri apel la partenerii globali să intensifice eforturile pentru prevenirea utilizării armelor chimice în Siria, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania nu va ignora posibilitatea întâmplării unor astfel de atacuri, relatează Reuters. Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat că prioritatea diplomatică este prevenirea atacurilor cu arme chimice în regiunea Idlib din Siria, ultima enclavă a rebelilor.

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat o ordonanţă executivă în sensul protejării Statelor Unite de ingerinţe externe în procesul electoral, informează site-ul agenţiei Reuters. Ordonanţa prezidenţială prevede sancţiuni contra ţărilor sau persoanelor care comit ingerinţe asupra procesului electoral din Statele Unite.

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2018 de fondurile de pensii administrate privat, Pilonul II, a fost de 43,71 miliarde de lei (9,38 miliarde de euro), potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Ritmul anual de creştere înregistrat a fost de 21,21% la lei, dar 18,42% raportat la moneda euro, iar creşterea faţă de decembrie 2017 a fost de 9,99% la lei, dar de 9,96% raportat la moneda euro, se mai menţionează în raportul ASF.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie în privinţa unui posibil abuz de poziţie dominantă al Hidroelectrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România, arată un comunicat al instituţiei transmis luni. Autoritatea anunţă că analiza „comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica” este realizează în colaborare cu ANRE, iar punctul de pornire de la care s-a plecat au fost „variaţiile semnificative de preţ”.

Investitorii pot depune de luni, 10 septembrie, cererile de finanţare pentru schema de ajutor de stat 807/2014, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Bugetul alocat schemei în acest anul pentru emiterea de acorduri pentru finanţare cu plată în perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei. Iniţial, Guvernul a anunţat deschiderea schemei de ajutor de stat începând cu data de 27 august 2018, dar termenul a fost amânat până după adoptarea rectificării bugetare, care a intrat în vigoare de vineri, 7 septembrie.

De luni, 10 septembrie, se aplică noi tarife de racordare la sistemele de distribuţie a gazelor naturale, deoarece intră în vigoare un ordin al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ordin care a fost aprobat, joi, 6 septembrie 2018. Noile tarife au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018. Grila de tarife poate fi consultată prin accesarea următorului link: anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018">http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018.

Deficitul balanţei comerciale (export/import, FOB/CIF) a crescut cu 11,2% (766,5 milioane euro), în primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 7,577 miliarde de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

USR, Mişcarea România Împreună şi mai multe organizaţii civice au lansat marţi campania de strângere de semnături pentru o nouă iniţiativă de reformă electorală, care urmăreşte revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor sau eliminarea pragurilor pentru alegerile locale şi europarlamentare. Campania denumită "Oameni noi" este o iniţiativă a unor partide şi de organizaţii civice şi propune revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vot preferenţial pe liste de partid care permit cetăţenilor să voteze persoana şi nu lista impusă de partid, creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora precum şi scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Ministrul de Externe al Franţei Jean-Yves Le Drian a declarat miercuri că bombardarea regiunii Idlib din Siria de către forţele ruse, siriene şi iraniene ar putea constitui o crimă de război, relatează Reuters. Guvernul sirian şi avioanele ruseşti au reluat atacurile aeriene în Idlib săptămâna trecută, într-un preludiu pentru o ofensivă de anvergură şi organizaţiile umanitare au declarat că mai multe unităţi medicale au fost deja vizate.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni săptămâna viitoare, în Moscova, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, urmând să discute în principal despre probleme energetice, informează site-ul agenţiei Reuters. Ungaria importă din Rusia cea mai mare parte a necesarului de gaz, dar contractul actual de furnizare urmează să expire în 2020.

Un strop de cultură. Ceremonia de semnare a actului de donaţie prin care 27 de documente privind istoria şi Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat din arhiva lui Nicolae Iorga vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) are loc miercuri, la sediul instituţiei din Calea Victoriei din Bucureşti.

"Călugăriţa: Misterul de la mănăstire/ The Nun", de Corin Hardy, un film din universul horror "The Conjuring", turnat în România, s-a situat pe primul loc în box office-ul nord-american, cu încasări de 53,5 milioane de dolari în weekendul premierei, potrivit Reuters.

Drama în alb şi negru "Roma", de Alfonso Cuaron, a primit Leul de Aur la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care s-a încheiat sâmbătă seară, iar acesta este primul lungmetraj marca Netflix care câştigă prestigiosul trofeu, potrivit Variety. Cuaron a fost preşedintele juriului la Veneţia în 2011, iar, în 2013, a deschis evenimentul cu "Gravity", recompensat cu şapte premii Oscar.

Actorul american Robert Redford, în vârstă de 81 de ani, şi-a prezentat la Festivalul de Film de la Toronto (6 - 16 septembrie), Canada, ultimul lungmetraj din carieră în care a jucat, "The Old Man & the Gun", în aplauzele publicului, potrivit Reuters. Luna trecută, Redford a anunţat că acesta a fost ultimul său rol din carieră. El a adăugat că vrea să petreacă mai mult timp dedicându-se artelor şi regiei.

 

© SED LEX 2018 - All rights reserved.