Sectiunea STIRI

Sinteza săptămânii.

Sinteza săptămânii.

Ce se mai întâmplă în politică? Primăria Municipiului București promite 5 spitale noi în Capitală, în zonele limitrofe; în ultimul an au apărut deja 4, dar doar pe hârtie. SRI vrea să-și construiască propria unitate medicală.  Vezi știrea aici.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan susţine introducerea plăţii orelor suplimentare pentru angajaţii ministerului care desfăşoară activităţi cu caracter neprevăzut. dacă va fi aprobat, mecanismul de plată a orelor suplimentare, va funcţioneze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare vor fi plătite în luna iunie. Mai multe detalii aici.

Un proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor prevede ca statul să plătească parţial sau chiar total a rata împrumutului în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază pentru creditele cadrelor militare din Armată, servicii secrete şi MAI. Citește știrea aici.

Bijuteriile s-ar putea scumpi din a doua parte a anului - o Ordonanţă de Urgenţă trecută de Guvern obligă toţi bijutierii români să aplice pe produsele vândute marca statului. Deşi scopul legii era eliminarea falsurilor din platină, aur şi argint de pe piaţă, acest lucru va aduce automat scumpiri, chiar dublarea preţurilor, spun comercianţii. Detalii aici.

Vești din economia. Contribuţiile şi impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi reţinute la sursă. Detalii aici.

A fost afișată execuţia bugetului pe prima lună din 2018: veniturile statului din taxe şi impozite au crescut cu 6%, iar cheltuielile, cu peste 26%. Mai multe detalii aici.

CFR Călători estimează pierderi de 368 mil. lei în acest an, de patru ori mai mult decât în 2017. Principalele cauze sunt creșterea salariului minim brut și plățile restante acumulate.  Vezi știrea aici.

Pentru a evita o nouă criză, dată fiind și creşterea salariilor, economiştii Băncii Naţionale vor să ia măsuri pentru a-i proteja pe români de tentaţia creditelor la riscuri și pe termen lung. De aceea, vor să impună o limită, ca rata să reprezinte cel mult jumătate din câştiguri. Vezi știrea aici.

Dincolo de granițe. Standard & Poor\'s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind una stabilă. Detalii aici.

Europarlamentarii doresc să schimbe regulamentul spaţiului european , clienţii având astfel mai multe drepturi: aceştia vor putea alege dacă duc produsul în service sau cer banii înapoi, iar produsele second hand vor avea o garanție extinsă la 2 ani, față de un an cât este în prezent. Știrea aici.

Revista financiară “The Economist” scrie despre direcția greșită în care sunt conduse în mod similar Cehia, Polonia și România de către persoane aflate în umbră. Citește mai multe detalii aici.

Potrivit Eurostat, cele mai mici diferență de salarizare între femei și bărbați pe același post sunt în România și Italia, iar cele mai mari în Estonia, Cehia și Germania. Detalii aici.

Un strop de cultură. Coordonatorul departamentului care organizează Centenarul, Paul Cotîrleţ, a fost revocat miercuri de către ministrul Culturii, iar  întregul departament a fost reorganizat. Detali aici,

Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner Grubacic, a acordat diplome echipelor care au creat, în cadrul "Culture Hack", cele mai bune trei aplicaţii digitale ce promovează cultura. Detalii aici.

Ciugud este comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din ţară, respectiv peste 27 de milioane de euro. Primarul comunei a precizat că în Anul Centenarului Marii Uniri, Ciugud va beneficia de cel mai mare buget de investiţii din istoria comunei, de peste 6 milioane de euro. Detalii aici.

Un primar dintr-o comună din Vaslui încurajează studenţii din sat care obţin rezultate bune la învăţătură. Toți cei cu medii peste 7.00 primesc în fiecare semestru o bursă de merit susţinută din fondurile publice ale comunei. Detalii aici.

 

© SED LEX 2018 - All rights reserved.