Sectiunea STIRI

Pensii de serviciu pentru functionarii publici

Pensii de serviciu pentru functionarii publici

Dupa cum va informam, Biroul Executiv sustine initiativa privind acordarea pensiilor de serviciu pentru functionarii publici.

In acest sens, in ultima perioada, am avut intalniri la nivelul grupurilor parlamentare pentru a promova un act normativ de modificare a Legii nr. 263/2010, prin care functionarii publici sa beneficieze de pensii de serviciu, avand in vedere faptul ca reprezinta o categorie socio-profesionala cu statut special, care isi desfasoara activitatea in baza unui raport de serviciu.

Nu avem in vedere acordarea unei pensii speciale, dupa modelul categoriilor profesionale privilegiate, ci acordarea unor pensii de serviciu care se vor calcula pe principiul contributivitatii, cu aplicarea unui indice de multiplicare, care are rolul de a compensa cuantumurile mici rezultate din calcul normal al pensiei, si astfel statul ar aplica o masura de protectie fata de salariatii care au  sustinut functionalitatea propriei sale structuri organizationale.

In sustinerea demersului nostru, avem ca model si practica europeana, statele Uniunii Europene incluzand in programele de guvernare politici sociale speciale pentru functionarii statului.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.