Sectiunea STIRI

Integri, înainte sau doar după proteste?

Integri, înainte sau doar după proteste?

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vrea ca examenele de promovare susţinute de anagajaţii din regionale să fie supervizate de o comisie din care să facă parte un funcţionar din direcţia de specialitate din ANAF (aparat central) şi de un funcţionar de la Direcţia de Integritate, aşa cum s-a procedat şi la concursurile de la Direcţia Antifraudă, însă sindicaliştii resping vehement această măsură.

Principalul scop al acestei măsuri este ca examenele din teritoriu să nu mai fie promovate în funcţie de prietenii şi interese, potrivit şefului ANAF. În scopul implementării acestei măsuri, Agenţia Naţionala de Adminsitrare Fiscală a transmis în teritoriu o circulară, prin care dispunea ca examenele de promovare în funcţie să se organizeze centralizat, la nivelul regiunii, şi să se constituie o singură comisie de concurs şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor – din care să facă parte câte un funcţionar public din cadrul direcţiilor de specialitate de la nivelul ANAF, aparat central, şi câte un funcţionar public din cadrul Direcţiei de Integritate.

La scurt timp de la transmiterea circularei, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publice (ANFP) a reacţionat şi a arătat că, potrivit legii, comisiile de concurs se constituie în acest caz de direcţiile regionale ale finanţelor publice, şi nu de la centru. „Având în vedere prevederile legale anterior indicate, comisiile de concurs, respectiv comisiile de soluţionare a contestaţiilor sunt constituite prin act administrative al conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatorice a concursului, în speţă direcţiile regionale ale finanţelor publice, cu minimum 20 de zile înaintea desfăşurării concursului“, se arată în reacţia ANFP, postată pe portalul Alianţei naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SedLex.

În scrisoarea transmisă de ANFP se mai arată că unele concursuri de promovare în funcţie la nivel teritorial sunt în desfăşurare, în perioada depunerii dosarelor de concurs sau în etapa de selecţie a dosarelor. În urma sesizării ANFP, ANAF a solicitat direcţiilor regionale să transmită aparatului central cereri pentru organizarea concursurilor în condiţiile menţionate (o singură comisie, cu reprezentant de la Direcţia de Integritate), astfel încât să fie respectate prevederile legii, dar şi pentru ca examenele să se desfăşoare în mod transparent şi să nu mai existe suspiciuni privind anumite promovări în funcţie.

La scurt timp, pe site-ul SedLex a fost postat un anunţ de tip „breaking news“, în care se arată că „pe fondul ultimelor evenimente, un director din ANAF îşi permite să transmită în teritoriu un mesaj telephonic prin care cere încălcarea legii în ceea ce priveşte organizarea examenelor de promovare în grad profesional“. Surse din ANAF au declarat, pentru „Adevărul“, că Vasile Marica, preşedintele SedLex, i-a transmis directorului din ANAF un mesaj în care ameninţă că îl va acţiona penal.

Mai mult, potrivit surselor citate, reprezentanţii sindicatelor susţin că schimbarea modului de organizare şi desfăşurare a examenelor în teritoriu este o răzbunare împotriva angajaţilor din regionale pentru că aceştia au oprit spontan lucrul marţi, nemulţumiţi că Ordonanţa adoptată în Guvern săptămâna trecută avea în vedere majorarea salariilor doar pentru angajaţii de la centru ai Ministerului Finanţelor şi ai ANAF.

Între timp, marţi, premierul demisionar Victor Ponta a anulat această ordonanţă, astfel că majorările salariale nu se vor mai aplica. Formarea unei comisii de examen cu reprezentant de la Direcţia de Integritate este deja o practică ce se aplică în cazul concursurilor de la Direcţia Antifraudă. Gelu Ştefan Diaconu spune că examenele de promovare se vor face în prezenţa unui reprezentant al Direcţiei de Integritate, oricât ar încearca funcţionarii din teritoriu şi reprezentanţii sindicali să întârzie această măsură. „Insistenţa demnă de o cauză mai bună a reprezentanţilor Sedlex şi a acelor angajaţi ANAF rămaşi prinşi în paradigma prieteniilor sindicalizate şi a promovării examenelor pe funcţie în raport cu prieteniile din teritoriu nu mă surprinde. Ce trebuie să înţeleagă ei este însă următorul lucru: examenele de promovare se vor face în prezenţa unui reprezentant al Direcţiei de Integritate, oricât încearca ei să întârzie această măsură“, a declarat Diaconu.

Şeful ANAF susţine că cei care candidează pentru promovarea în funcţie trebuie să demonstreze că merită acest lucru. „Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici - oponentul de serviciu al modernizării ANAF - şi Sindicatul Sedlex au o reticenţă în a accepta examene serioase şi corecte. Într-un fel îi înţeleg. Candidaţii lor trebuie să demonstreze că merită promovarea, ceea ce văd că li se pare cam dificil în prezenţa unui inspector de la Direcţia de Integritate. Cei care ţipă acum sunt cei care cred că reforma începută în aprilie 2013 e o joacă care le va permite să continue să-şi negocieze între ei funcţiile publice ca la piaţă“, a mai spus Diaconu.

http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/Seful-anaf-vrea-trimita-functionari-directia-integritate-supervizeze-examenele-promovare-teritoriu-sindicatele-revolta-1_563b77f0f5eaafab2c5478af/index.html

 

© SED LEX 2024 - All rights reserved.