Sectiunea STIRI

Destinații de weekend. Azi, Stațiunea Lepșa.

Destinații de weekend. Azi, Stațiunea Lepșa.

Departe de agitaţia oraşelor, o zonă turistică ferită pe nedrept de mediatizare te desfată cu peisaje uimitoare. La 75 de kilometri de Focşani, tărâmul de legendă al celei mai cunoscute balade populare româneşti, „Mioriţa”,  este perfect pentru un răgaz în tihnă. Lepşa, care te încântă cu peisaje pe care ţi le oferă cu generozitate, este situată în vestul judeţului Vrancea, la intrarea în pasul Tulnici, care face legătura între Moldova şi Ardeal.

Neîncadrată oficial în categoria staţiunilor turistice, Lepşa a devenit raiul pensiunilor agroturistice. În ultimii 15 ani, au fost construite aici aproximativ 1.500 de vile, iar casele localnicilor au fost transformate în pensiuni primitoare.   

Din centrul Lepşei, poţi urma şoseaua care urcă spre Mănăstirea de maici Lepşa, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult, construit de vrânceni în 1789.

Tot aproape de Lepşa, un spectacol feeric al naturii care te captivează instantaneu, o zonă în care natura încă este stăpână. Cascada  a fost declarată Monument al Naturii în anul 1973,  atunci fiind realizate şi primele amenajări pentru vizitare.

De la Cascadă, drumul își continuă frumuseţile Lepşei. După numai 300 de metri, se află Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei, o arie protejată ce se întinde pe 8 kilometri, la 850 de metri altitudine. După ce intri pe poartă uiţi de toate grijile: apele Tişiţei au modelat pietrele pe care le-au întâlnit în cale, iar malurile înalte sunt pline de copaci şi plante protejate de lege. Poţi admira în voie floarea de colţ, considerată regina florilor, teiul sălbatic, brusturele negru, diverse specii de brazi, pini sau ferigi.

Printre frumuseţile rezervaţiei se află şi stâncile denumite popular de localnici în trecut - Căciulata de Vrancea şi Cuşma Tişiţei.

Cheile Tişiţei oferă un spectacol de neuitat - stânci colţuroase, arbori înalţi şi o privelişte parcă scoasă din tablouri. Cu toate astea, turiştii trebuie să fie precauţi în drumul său spre locul unde se afla formaţiunile deoarece terenul devine pe alocuri din ce în ce mai accidentat. 

© SED LEX 2018 - All rights reserved.