Sectiunea STIRI

Destinații de weekend. Azi, Poiana Narciselor.

Destinații de weekend. Azi, Poiana Narciselor.

Există un loc în România pe care merită să-l vizitaîi în luna lui Florar. Este singurul moment din an când, la Poiana Vadului din județul Brașov, pe sute de hectare de pajiști înfloresc narcisele.

Locul, desprins parcă din filele cărților de povești se află în inima Țării Făgărașului, într-o zonă în care mălaiul încă se cerne la moara de apă, iar oamenii își fac rugăciunile în biserici subterane.

Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, cunoscută mai ales sub denumirea de Poiana Narciselor este cea mai mare din Europa şi este arie protejată. Se întinde pe nu mai puţin de 400 de hectare şi doar aici puteţi vedea, începând cu luna mai, milioane de narcise înflorite. Nimeni nu are voie să culeagă florile și nici să cosească iarba.

Poiana Narciselor este o adevărată minune a naturii. Cine ajunge la Vad în luna mai poate admira sute de hectare şi milioane de narcise înflorite. Oriunde vezi cu ochii, narcisele te îmbie să le miroşi. Se spune că mirosul florilor se simte de la sute de metri distanţă.

Turiştii se pot relaxa astfel într-un adevărat paradis natural, înconjuraţi doar de flori, verdeaţă şi multă linişte. Pentru că este o arie protejată, culesul narciselor este interzis. La fel şi cositul ierbii. Localnicii spun că solul are ceva deosebit, de la natură, şi, de aceea, an de an, florile răsar la fel de frumoase.

Pe lângă narcise, în aria protejată creşte o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbenele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiţă etc, dar şi o faună diversă de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, insecte, printre care mulţi fluturi rari. 

Dacă ajungeţi la Vad nu rataţi nici atracţiile satelor învecinate. Puteţi vizita satul Ohaba unde există cea mai veche moară cu apă funcţională din România. Are încă piesele originale şi 140 de ani vechime. A devenit o mare atracţie pentru turişti. Tot în apropierea de Vad este şi Templul Ursitelor de la Şinca Veche. Legenda spune că imediat ce ajungi în lăcaşul subteran oboseala dispare ca prin minune şi tot corpul este invadat de energie.

Din vorbă în vorbă s-a născut mitul că toţi cei care intră în templu se vindecă de boli.

 

© SED LEX 2018 - All rights reserved.