Sectiunea STIRI

Destinații de weekend. Azi, Muzeul Național Peleș.

Destinații de weekend. Azi, Muzeul Național Peleș.

Castelele au atras dintotdeauna turiști dornici să descopere ce se ascunde sub aura plina de mister în care sunt învăluite sau să le asculte poveștile dintre ziduri. Și pentru că vremea nu mai e atât de caldă și începi parcă să simți nevoia unor povești la gura sobei, o vizită la Castelul Peleș ți-ar putea fi de ajutor.

Numele castelului a fost dat după cel al parâului Peleș care traversează valea din Sinaia în zona Pietrelor Arse. În această zonă a călătorit regele României Carol I prin 1866 și, fascinat de frumusețea ei, a hotărât să pună aici piatra de temelie a unui castel.

Castelul Peleș a fost construit în stilul neorenașterii germane de către arhitectul Wilhelm Doderer și inaugurat in 1883.

Pe lângă faptul ca Peleșul rivaliza la vremea aceea cu cele mai frumoase castele din Europa, era diferit de toate celelalte: fusese primul castel european electrificat în întregime. Avea propria uzină electrică, amplasată pe malul pârâului Peleș.

Interioarele castelului sunt la fel de grandioase precum istoria pe care o poartă. Turiștii, din păcate, nu au acces la toate încăperile castelului, dar au ocazia să admire o mare parte din colecțiile valoroase de sculpturi, picturi, covoare și mobilă, armuri, tapiserii și statuete, veselă din aur si argint, vitralii și obiecte de porțelan fin. Fiecare vizită la Castelul Peleș îți lasă amintiri plăcute și memorabile.

Castelul din Valea Peleș reședința de vară a regilor României, a fost construit pe vremea regelui Carol I al României (1866 - 1914) și a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX. Pe terenul cumpărat de rege au fost construite pe lângă castel: Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică, și Vila Șipot.

Dintre furnizorii principali, pentru prima etapă de construcţie, amintim casa Heymann din Hamburg şi atelierul condus de August Bembé din Köln-Mainz. Dintre cei care au lucrat constant la decorarea şi furnizarea de piese de artă decorativă pentru castel, din 1883 până în 1914, îi menţionăm pe Joseph Dollitschek, arhitect şi decorator din Viena, Anton Pössenbacher din München, creator de decoraţiuni şi de piese de mobilier şi L. Bernheimer, din acelaşi oraş, furnizor de decoraţiuni interioare, mobilier, covoare orientale, Habie&Polako, din Viena, furnizori de covoare gen Smyrna, atelierele Zettler din München, 1882, creatorii de vitralii. Acestea au fost lucrate de patruzeci de artişti şi tehnicieni timp de trei ani după schiţele color executate de profesorii E. Widmann si Julius Juers. F. X. Barth. Celălalt autor de vitralii al castelului Peleş a fost A. Zwölfer, titularul unui celebru atelier vienez, cu filiala la Bucureşti. Colecţiile de artă decorativă s-au constituit prin cooptarea unor celebre firme occidentale din epocă: Odiot, din Paris, Eduard Wollenweber, München şi Paul Telge, din Berlin, creatori şi furnizori de produse de orfevrărie. Lor li s-au alăturat Josef Resch, celebru magazin de bijuterii din Paris şi J.A Eysser, fabricant faimos de mobilier din Nürenberg.

Frumusețea și bogăția lemnăriei sculptate și vitraliile colorate obțin pe drept admirația vizitatorilor.

© SED LEX 2017 - All rights reserved.