Sectiunea STIRI

Destinații de weekend. Azi, Cheile Tișiței.

Destinații de weekend. Azi, Cheile Tișiței.

Cheile Tisitei reprezinta o rezervatie naturala din Muntii Vrancei. Cheile Tisitei este o rezervatie de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj). Este situata in bazinul hidrografic al Tisitei, avand limitele pe cumpenele de ape care separa bazinul de Putna si Naruja. Limitele se inscriu pe varfurile Tisaru Mare, Tisaru Mic, Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, Varful Titilelor, Groapa Adanca, Groapa Larga, Varful Cristianu Mare, Varful Coza, Varful Gurguiata, Varful Porcului.

Vaile sunt inguste, cu o mare energie de relief, avand pe alocuri aspect de canion. Relieful prezinta zone extrem de accidentate, cu pereti aproape verticali, dar si zone cu o panta redusa, Luncile Tisitelor. Foarte spectaculoase sunt branele Tisaru, Peretele Porcului, Altarul Tisitei, Rapa Caprei, Caciulata, Culmea lui Toader, Muntele Condratu, Coza-Cristianu, Zburatura.

Padurea este regenerata, in secolul 19 toata zona fiind defrisata. Se intalnesc paduri de fag si in amestec care formeaza habitatul a numeroase specii de carnivore mari. Se intalnesc numeroase exemplare de capra neagra colonizate din anul 1982, care pot fi observate pe brane. Iarna se pot vedea numeroase urme ale vidrelor in albia Tisitei. De asemenea, aici este locul de trai a ursului brun. Dintre speciile floristice importante se regasesc: floarea de colt, trandafirul de munte, izmisoara, carpenul de munte, sanzienele de munte, ciubotica ursului, papucul doamnei, barba ungurului, tulichina. Floarea de colt o putem vedea inflorita in lunile iulie-august mai ales pe Altarul Tisitei.

Singurul dezavantaj ar fi acela ca daca vremea nefavorabila iti rezerva ploaie nu ai unde sa te adapostesti decat sub copaci.

Daca vi se starneste curiozitatea, nu veti fi dezamagiti. In Lepsa mai sunt alte doua rezervatii naturale: Rezervatia forestiera Lepsa-Zboina si rezervatia geologica si de peisaj Cascada Putnei. Puteti sa va cazati la una din pensiunile sau la unul din hotelurile din statiunea Lepsa si apoi sa plecati in traseu itinerant la aceste obiective turistice naturale. Puteti vizita pescaria din zona, Manastirea Lepsa dar si alte zone frumoase pe care le veti descoperi singuri. 

Cheile Tisitei raman totusi portiunea cea mai cuceritoare si plina de sarm.

 

© SED LEX 2018 - All rights reserved.