Sectiunea STIRI

Destinatii de weekend. Azi, Biserica rupestra Sinca Veche.

Destinatii de weekend. Azi, Biserica rupestra Sinca Veche.

La 45 de km de Brasov se afla unele dintre cele mai vechi monumente feudale romanesti, un complex monahal denumit dupa localitatea Sinca Veche, aflata la 3 km. Aceasta cladire simpla este cunoscută de localnici sub mai multe nume, inclusiv "Templul Ursitelor", "Templul Dorințelor", "Manastirea Sapata in Stanca" sau "Templul Extraterestrilor", loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si de fenomene paranormale - dupa parerea unora

Legendele despre Templul de la Șinca Veche dateaza din cele mai vechi timpuri, mai ales ca nu se cunoaste exact originea acestui lacas de cult. Se spune ca atunci cand te asezi sub turnul conic al templului si iti pui o dorinta, ti se va indeplini, daca ai inima curata si esti plin de credinta. De asemenea, nisipul fin din interiorul templului contine cristale de siliciu si cuart, care, spun localnicii, sunt folosite pentru a comunica cu civilizatii extraterestre.

Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locasul de cult din Sinca Veche se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7.000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat "Templul Alb" din Insula Serpilor.

In anul 1789 pastorul reformat din Fagaras scria despre manastire: "Manastirea este taiata in intregime in piatra de cariera si deci nu are acoperis. Este sapata cu pricepere, cu o munca uriasa, demna de mirare. Ferestrele sunt taiate lateral, atat de inguste incat calugarii cand slujesc se plimba cu cartile dupa razele soarelui".

Controversele asupra lacasului sunt legate nu numai de imposibilitatea datarii si a stabilirii originilor sale, a autorilor insemnelor de pe pereti, ci si de arhitectura. Biserica are doua altare, ceea ce ii face pe multi sa sustina ca nu are o origine crestina. Altii sunt de parere ca in timp peretii s-au surpat si au fost unite cele doua biserici, care au existat atunci cand comunitatea de monahi si-a marit numarul.

Istoricii spun ca templul este unic in lume, insa locul este controversat, iar opiniile sunt diverse. A fost folosit ca loc de refugiu si rugaciune de catre calugarii ardeleni haituiti de Maria Tereza in anii 1700, pentru a trece la catolicism. Cu toate acestea, in nici una din incaperi nu exista vreun semn al crucii.

Asadar, toata lumea este de acord ca avem de-a face cu ceva unic. Sinca Veche este un loc de liniste si rugaciune.

 

© SED LEX 2024 - All rights reserved.