Sectiunea STIRI

23 iunie, Ziua Administrației Publice în cadrul Națiunilor Unite.

23 iunie, Ziua Administrației Publice în cadrul Națiunilor Unite.

La 23 iunie este sărbătorită Ziua Administrației Publice, după cum a stabilit Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin rezoluția 57/277.

Prin Ziua Administrației Publice se dorește sărbătorirea valorii și virtuții administrației publice în slujba comunității, eviderea contribuției acesteia la procesul de dezvoltare. De asemenea, se dorește recunoașterea activității funcționarilor publici, precum și încurajarea tinerilor în urmarea unei cariere în acest domeniu.

Adunarea Generală a ONU a reiterat, în rezoluția 57/277, că un accent special trebuie pus pe schimbul de experiență cu privire la rolul administrației publice în implementarea obiectivelor convenite la nivel internațional, inclusiv a celor cuprinse în Declarația Mileniului. Declarația Mileniului a fost adoptată în septembrie 2000 la Summit-ul Mileniului, de 191 țări, printre care și România.

Cu ocazia marcării acestei zile, Departamentul Națiunilor Unite pentru Afaceri Economice și Sociale (United Nations Department of Economy and Social Affairs — UNDESA) organizează anual, începând din 2003, o ceremonie de acordare a Premiilor ONU pentru Administrația Publică, precum și un forum de dezbatere cu scopul de a face cunoscute și de a învăța de la organizații publice din toată lumea care au reușit să aducă îmbunătățiri calității vieții cetățenilor prin practici inovatoare.

Premiul ONU pentru Administrația Publică este cea mai prestigioasă recunoaștere internațională a excelenței în administrația publică, recompensând realizări și contribuții ale instituțiilor de profil care au condus la o administrație publică mai eficientă și mai receptivă în țări din lumea întreagă. Premiile au, totodată, rolul de a motiva funcționarii publici în promovarea, în continuare, a inovării, de a duce la creșterea gradului de profesionalism în acest domeniu, creșterea încrederii în guvernare.

Celebrarea anuală a Zilei Administrației Publice evidențiază contribuțiile funcționarilor publici și ale administratorilor în eforturile noastre de a construi o lume mai bună pentru.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.